Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vrijedno priznanje Agati Lučić za autorsku slikovnicu

Large 286784552 5596991903653658 9200540319140987703 n

Foto: Facebook, 'Mala zvona'.

Četvrtak
09.02.2023.

Dobre vijesti stižu nam iz Bologne!

Jednu od ovogodišnjih posebnih pohvala na međunarodnom Sajmu dječje knjige u Bologni osvojila je mlada hrvatska umjetnica Agata Lučić za slikovnicu Ogledalo bez mana u izdanju zagrebačkog nakladnika Mala zvona. Bologna Ragazzi jedna je od najprestižnijih nagrada u dječjem izdavaštvu. 

"Junakinja ove knjige ima točkice na licu, dlačice po tijelu, pojavljuje se tu i riječ debela, a grudi su tako malene da se jedva vide. No to nisu mane – čak i unatoč tome što u ogledalo ulijeće i lice s naslovnice. Jer ogledalo Agate Lučić ne poznaje koncept mane. Bez skrivanja i s neukrotivim osmijehom njezina se junakinja u njemu ogleda upravo onakva kakva jest i ne da se zastrašiti ni izvana nametnutim standardima ljepote, ni prijetećim riječima (Carnegiea gigantea!), ni prijetećim slikama majmunske dlakavosti ili golemog tijela koje se prelijeva iz kade. Duhovitim i ekspresivnim formama autorica poziva čitateljice, u prvom redu mlade, da se i same ogledaju u ogledalu bez mana i da svoje tijelo, kakvo god bilo, prihvate s osmijehom.", stoji u opisu slikovnice.

Važnost ovakve slikovnice prepoznao je međunarodni žiri nagrade, sastavljen od niza grafičkih dizajnera/ica te urednika/ca i izdavača/ica, stoga je o Agatinoj slikovnici rekao sljedeće:

"Ova je knjiga izraz tinejdžerske tjeskobe u doba selfija, doba u kojem je pametni telefon postao ogledalo. Neželjene dlačice i prištići tu se pretvaraju u umjetnost na putu koji vodi do prihvaćanja sebe. Razbijajući tradicionalne koncepte umjetničkim sredstvima, služeći se linijama i bojama, knjiga potiče na autorefleksiju i dovodi u pitanje standardizaciju ljepote u zapadnom društvu.

Ponekad neugodne, slike izvlače na površinu naše iskrivljene konstrukcije ljepote, dlake na tijelu postaju samostalan lik. Vrlo reduciran tekst i pametna tipografija ponekad ispunjavaju dvije susjedne stranice, a ponekad se na stranici nalazi samo jedna riječ. Tako tekst dobiva prostor za odjek govora o sebi, a dvije susjedne stranice ne pretvaraju pojedinačne slike samo u portrete, nego u tijela, fragmente tijela, a onda i knjiga postaje tijelo. Na jednoj stranici tijelo izlazi iz okvira, otvarajući novu perspektivu ženstvenosti i ljepote."

Podsjetimo, slikovnica je također proglašena jednom od najljepše oblikovanih knjiga u 2022. godini na natječaju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Čestitamo!

Izvor: VoxFeminae.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu