"Viši od mora", knjiga za svaku preporuku

Petak, 05.04.2019 u 16:00
Large_2017-08-13_23.52.16

Roman Viši od mora talijanske autorice Francesce Melandri oduševio je veliku većinu našeg čitateljskog kluba. Posebno nam se svidjela tema – pohvalili smo autoričin izbor prikazivanja događaja i likova koji su još uvijek na marginama književnih stranica – o tome kako zatvor utječe na osuđenicima bliske osobe. Paolo i Luisa zaputili su se na daleki otok na kojem je smješten zatvor u kojemu njegov sin i njezin suprug služe kaznu zatvora. Dvoje se glavnih likova na svom putu produženom zbog maestrala postupno zbližavaju, što na njih djeluje oslobađajuće.

Kako je iz prethodno napisanoga jasno, bitan aspekt romana jest zatvor, odnosno sam postupak dolaska u posjet osuđenicima, trenutak koji se gradi do otprilike prve trećine romana. Autorica je pritom, sve smo se složile, izrazito detaljna, opisi i procedure vjerno su prikazani, što ostavlja dojam autoričina dubinskog istraživanja ove teme, kako je uostalom navedeno i u pogovoru romana. Vrlo nam je zanimljiva činjenica da je sam susret sa zatvorenicima u romanu pripreman detaljno, zbog čega smo dobile dojam da će biti najvažniji trenutak romana, međutim, taj susret izostaje, on je u romanu preskočen: dvoje likova ulaze u sobu za posjetitelje nakon čega počinje novo poglavlje, u kojem se autoričina pažnja premješta na zbližavanje i odnos Paola i Luise.

Bitan aspekt romana jest i mediteranska atmosfera otoka: autorica koristi svaku priliku da opiše otok, njegove vizure, mirise, zvukove. Neke su kritike to ocijenile kao forsiranje, no mi smo se jednoglasno složile da mediteranska atmosfera samo doprinosi kvaliteti romana, pa i autoričinu stilu.
Dotaknule smo se i pitanja "slobode" likova. Naime, iako su jedini stvarni zatvorenici u romanu Luisin muž i Paolov sin, složile smo se da nijedan lik nije slobodan, svatko je u svom osobnom zatvoru: ni Paolo, i Luisa, ni dvoje sporednih likova, Nitti i Maria Catherina. Njihov će međusobni susret za sve njih značiti određeno oslobađanje, posebno kada su u pitanju dvoje glavnih likova – njihova intimnost na samom kraju romana, čini nam se, potpuno je promijenila tok njihova života.

Iako je nekim čitateljicama zasmetao eksplicitno sretan završetak romana, a posljednjih nekoliko stranica ocijenile smo suvišnim, većem dijelu čitateljskog kluba sviđa se ovakav završetak jer vole eksplicitan happy end.

Viši od mora, složile smo se, izvrstan je roman, koji bez imalo dvojbe svakome možemo preporučiti.

Izvješće je sastavila moderatorica Čitateljskog kluba 54+ Ivana Dražić.
 

POVRATAK NA VRH STRANICE