Srijeda
16.10.2019.

Misterija i nedovršenost
Extra_large_house-1901147_960_720
A+ A-

Povodom dolaska Mansoure Ez-Eldin, egipatske književnice, na Reviju malih književnosti, sudjelovali smo u radionici na kojoj smo čitali njezine priče. Književnica je poznata u egipatskoj književnosti po svojim mnogobrojnim pričama koje ljudi tumače na različite načine. Na radionici smo čitali dvije njezine priče. Prva priča je Gotička noć, a druga Tvrđava sunca

Ja sam čitala Gotičku noć. U priči se radi o dvoje prijatelja koji si šalju pisma i u njima opisuju gradove. Naposljetku ostaju zarobljeni izmedu mašte i stvarnosti tih gradova.

Smatram da je djelo vrlo zanimljivo. Svidjelo mi se što autorica svojim načinom pisanja i odabirom tema dopušta svakome drugačije shvatiti djelo. Kroz ove priče prikazuje nam svoju maštu i poseban stil pisanja.U pričama se opisuju gradovi, što mi se jako svidjelo jer prikazuje različitost u kulturama i običajima. Gradovi su opisani raznim epitetima koji nam omogućuju stvoriti širu sliku onoga što smo pročitali. Prikazane su mnogobrojne emocije na različite načine koje bude emocije i u svakome čitatelju.

Posebno me dojmilo to što je autorica koristila metafore. Bit priče bio je div. Na radionici je svatko toga diva shvatio na svoj načini: za nekoga on je simbolizirao noć, za nekoga djevojku.

Djelo se treba pročitati više puta kako bi se uistinu shvatila tema priče. Stil pisanja vrlo je neobičan: autorica opisuje više događaja u jednom dijelu, što je u isto vrijeme vrlo zbunjujuće, ali i zanimljivo. Naposljetku, priča završava vrlo misteriozno i nedovršeno, što ostavlja prostora za nova pitanja i nova maštanja.

Smatram da bi svatko trebao odvojiti vrijeme i pročitati jednu od priča Mansoure Ez-Eldin. Preporučila bih ove priče svakome tko voli misterioznu tematiku i voli razmišljati o onome o čemu je pročitao. Smatram da u našoj književnosti nema puno autora koji na taj način čitateljima prenose svoja djela. Upravo zbog toga mislim da bi čitateljima bilo zanimljivo pročitati nešto novo s čime se u našoj književnosti još nisu susreli.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.