Utorak
12.11.2019.

Posebnost odrastanja
Extra_large_canva_-_two_person_hold_hands
A+ A-

Odrastanje je jedna vrlo individualna stvar, stvar koja se tiče pojedinca, dječaka ili djevojčice koji odrastaju, ali danas, kroz medije, dobivamo privid da se ono generalizira te se čak uz određena razdoblja odrastanja vežu određene predrasude. Studija o edipovskim strastima je djelo koje vraća naglasak na tu individualnost, različitost tog procesa za svaku osobu.

Radnja prikazuje Nuru, osamnaestogodišnjakinju koja u Kairu studira političke znanosti. Dva tjedna čuva jednog dvanaestogodišnjaka i njegovog četiri godine mlađeg brata. Ne zvuči kao nešto posebno, ali što je posebno i gdje se vidi umijeće Latifova pisanja je u dva načina kako je opisao odrastanje: kroz postupke i metafore.

Dvanaestogodišnjak se zaljubljuje u Nuru te postaje opsjednut njome, djelo otvara temu prve ljubavi, ali i prve opsesije jer je počinje uhoditi te čak noću dodirivati po intimnim mjestima što je, iako degutantno, vrlo važan detalj koji doprinosi individualnosti odrastanja. Također je i detalj koji natjera čitatelja da poviče: "12 godina?!".

Nadalje, Studija se osvrće i na problem djece u ratu, gdje dvanaestogodišnje dijete-vojnik stoji u ogledalu s užetom preko ramena koje mu služi kao puška. Metaforama se pisac vrlo vješto služi za opisivanje puta odrastanja dječaka, na primjer, razlika u godinama se dočarava kamenom za odmor koji djeci služi samo za odmor, dok odraslima služi i za pušenje cigareta. Kada govorimo o vještini, moramo spomenuti i odličnu uporabu pjesničkih slika za opise prostora i drugih doživljaja likova koji su bili zadovoljavajuće opširni.

Iako je djelo na kraju definitivno ostavilo previše neodgovorenih pitanja o samom glavnom liku, Studija o edipovskim strastima će definitivno zaintrigirati čitatelje da se upuste u druga Latifova djela zbog njegove nevjerojatne vještine u prikazu društvenih problema i pojava u metaforama.

***

Tekst je nastao u sklopu projekta Čitaj, piši, snimaj, dijeli! koji je podržalo Ministarstvo kulture RH.

Studija o edipovskim strastima Jasera Abdela Latifa bit će objavljena u antologiji književnosti Egipta, koju udruga Kulturtreger objavljuje u sklopu Revije malih književnosti.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.