Nedjelja
05.04.2009.

Cvijeta Grijak
A+ A-

Doručkovali smo za stolom koji sam još kad smo uselili, postavila uz prozor s pogledom na prednji vrt. Momak na biciklu zavitlao je preko ograde Morning Tribune. Steve se nije pomakao od stola, niti je pokazao želju da ode po novine. Previše je šutio. Prebirao je po tanjuru, a kava je ostala netaknuta.  Nije ga bilo dva dana, nisam imala s kim pričati, osim s Kathleen prekjučer kada je došla po jaja za nasad. Ustala sam i otišla po novine. Šarala sam očima po krupnim naslovima oslonjena o sudoper. 

- Susan je trudna. Treba roditi početkom slijedeće godine. Jerry odlazi u Texas na naftnu platformu. Farma im nije dovoljna za otplatu hipoteke. Vidi, piše da se otvara pansion u Oaksvillu. Ma ne mogu vjerovati... Mary Pierce otvara pansion u svojoj kući! Išla sam kod nje na satove klavira. Nisam baš bila previše zainteresirana za sviranje. Svi oko mene su znali da od mene nikada neće biti muzičarka, svejedno su me redovito vozili u Oaksvill. Znaš li da je uvijek kad bih došla ispraćala Jeffryja Sparksa koji je bio smrtno  zaljubljen u nju. Još je njegova Barb bila živa, i bolesna. Možda se baš razboljela od tuge ako je saznala da joj se muž zaljubio u drugu. Ti baš nećeš danas sa mnom razgovarati, a nisi bio dva dana kod kuće.
- Ne priča mi se. A i nisam gladan.

Iza mene širio se miris crknutih riba iz vrećice položene u sudoper. Trebalo mi je uvijek cijelo popodne da očistim ribetine. Ma nije mi bio problem u ribama, već bi se krljušti razletjele i zalijepile na sve strane, a danima bih zalijevala sudoper i pločice da uklonim miris. Ribe je ionako jeo Steve. Za mene je tad bio post. Najela sam se riba dok sam bila dijete, i to baš tih iz Nachesa. Okus mi je bio odbojan.

- Neću čistiti ribe ovaj put. Čisti si sam.
Bila sam bijesna što me ignorirao. Sjela sam na stol nasuprot njemu i zakrilila se novinama. Odjednom mi se ukazao Steveov lik kad sam otvorila stranicu Crne kronike. Bio je uslikan sa Benom uz ženski leš koji je virio iz crne vreće, a  pokraj njih još dva policajca.
- Steve, što ti radiš pored mrtvaca na Benyamin's bayu.
Steve se tada trgnuo. 
- Kako znaš? 
- Piše u Crnoj kronici.
- Prokleti novinari. Nisam ni primijetio da je netko sve slikao osim policije. Daj da vidim.
Nisam oči skidala s njegova lica dok je iščitavao članak na glas. Nisam mogla pojmiti imali on ili Ben išta s tim. Sam je počeo pričati. Kao da se želio pravdati.
- Ben i ja smo pecali jedan dan uzvodno od Baya. Došla su neka trojica s onom Peggy  što je svima bila 'dežurna' za vježbu od svoje trinaeste. Kći one Molly što je čistila željezničku stanicu. Jednog sam poznavao iz viđenja. Sa Prestonove farme je. Čudak, a i ostala dvojica su slično izgledala. Razapeli su šator, a ona je gola istrčavala iz šatora. Vrlo brzo su svi bili pijani ili drogirani. Rastjerali su nam sve ribe, pa smo se Ben i ja preselili na Bay kilometar niže. Pošao sam prije polaska kući izvući vršu s ulovom iz vode kad sam ugledao tijelo. Zapelo je o naše vrše i štapove, i nasukalo se na sprud. Po crvenoj kosi sam pomislio da bi to mogla biti Peggy. Zvao sam Bena. Ben je dotrčao. Netko je već bio znao da je mrtva i pozvao policiju. Mislili smo odmagliti bez vrša i tragova.
Gledala sam ga. Bio je blijed dok je pričao. Kao netko tko je kriv. 
- Ne misliš valjda da ja imam nešto s tim lešem?
- S lešem ne, ali s živom Peggy malo tko nije imao. Majka joj je već godinama mrtva. Otac djevojke otkako je otišao dok je bila šestomjesečna beba nikada se više nije pojavio.
- Nas su policajci ispitivali kao da smo mi krivi. Zato sam htio da odmaglimo prije nego se otkrije da mi išta znamo. Ben je sve rekao ženi. Poludjela je. Rekla je da će mu zapaliti ribički pribor.
- Rado bih joj se pridružila. Kako je policija uopće saznala za leš?
- Pretpostavljaju da im je anonimno dojavio jedan od njih trojice. Nikako nam se nije sviđalo to Peggyno društvo. Policija će i tebe ispitivati.
- Što ja imam sa svim tim?
- Pretpostavljam da ćeš morati dati iskaz vezan uz moj alibi.
- I, što bih trebala reći?

***

Nije prošlo dugo u naš dom doista je došla policija. Dvojica u uniformama, i inspektor iz Grada u civilu. Pitali su me od kada do kada Steve nije bio kod kuće. Rekla sam im kako mi je Steve rekao, a tako je i bilo. Steve je za vrijeme dok su me ispitivali sjedio na trijemu i pušio. Bio je tmuran. Po izlasku iz kuće policajci su zastali na trijemu i razgovarali sa Steveom. Prisluškivala sam. Čula sam na da su policajci rekli da djevojka nije ubijena. Pronašli su svu trojicu koji su se poslije djevojčine smrti posakrivali kao zečevi. Sve su ispričali. Djevojku je koštao glave seksualni obred s uronjenom glavom do točke gušenja. Nije izvukla glavu na vrijeme. Čitala sam o tome u nekom starom broju Playboya o  prostitutkama na Tajlandu koje su izvježbane da izvode tu perverziju.

Policajci su posjedali u auto i krenuli prema Gradu. Za njima se još neko vrijeme slijegala prašina.

Steve toga dana nije očistio ribe. Bacio ih je mačkama. Bio je i dalje beskrvnog lica, i predugo je čitao po jednu stranicu novina. Ja sam ispirala riblji miris iz sudopera.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.