Utorak
10.07.2007.

Maja Barbalić
A+ A-

Stale je pušio toliko da se dimilo iz njega čak i u onim rijetkim trenucima kad cigareta u njegovim rukama uopće nije gorila. Tada bi se Stale, u posljednji tren, sjetio da bi bilo bolje da pripali da ne bi dim bezveze iz njega sukljao. Došla njemu jedan dan Mara, debela baba iz susjedstva. Mara je imala sise koje vise, ponekad bi se Stale zabuljio u njih, klatile su se uvijek lijevo-desno. Bilo je u tome nečeg hipnotizirajućeg, mislio je Stale. I tako je Mara došla tog popodneva. Dogegala se do njegove terase gdje Stale sjedio i taman otvorio bocu piva. Sunce mu je grijalo nožne prste što su mu se preko zime smrzli. Pogledao je Maru i ispružio ruku da zapali cigaretu kad Mara vrisnu:

-Ne daj bože Stale! Neš više ni jednu!
-Ma šta je tebi ženo božja? Šta vrištiš tu odjednom?

Zatim on onu cigaretu izvadi iz kutije i stavi u usta. Ali u tom trenu Mara skoči na njega i zgrabi cigaru iz njegovih usta.

-Ama nemoj Stale, jesi lud?

Baci Mara cigaretu na pod i zdrobi ju svom svojom težinom. Stale se zaprepašteno zagledao kako svega par niti duhana ostade na podu od njegove cigarete.

-Ama imam ja još jednu, neš ti meni..., i opet pruži ruku da dohvati kutiju kad se Mara svom svojom dužinom ispruži preko stola, stol kvrcnu, daske se rapršiše a Mara se nađe na podu sa šakama čvrsto zarivenim u kutiju punu cigareta.
-Ama nećeš Stale pa da te moram ubit!
-Ma jesi ti poludila babo divlja?

Mara je ležala i dalje na podu s šakama grčevito stisnutim i lupala glasno nogama o pod.

-Nisam ja luda nego si ti to, budalo samoubilačka, divlji bablji glas je dopirao s poda.

Stale se vrtio oko nje, sve ne znajući šta da radi. A iz lica mu stvarno dim počeo sukljat. I to nekako sve više i više. Zatim se dosjeti da uštine babu za guzicu. I zaista, uštinu je, baba ciknu i ispusti cigare. Stale ih brže-bolje zgrabi i potrča prema kući. Ali baba za njim. Debele noge joj se protegnuše a sise joj klepeću i u glavu joj se zabijaju. Dograbi ga ona negdje na vratima, objesi mu se za vrat i stade ga gušit. Shvati Stale da je vrag odnio šalu te se oslobodi i mlatne ženu svom snagom po gubici. Ona se samo smandrlja dole s njegovog tijela i ostade tako ležat na podu. Stale se osvrnu malo oko sebe, vidje da nema nikog na ulici te zgrabi babu za noge i odvuče je u kuću. Tamo otvori ormar, ugura babu u njega, jedva zatvori vrata i nabije kauč na njih. Zatim sav oznojen otpuhnu. Sad napokon može zapalit na miru. Krenu prema terasi ali odjednom ga štrecnu misao gdje su cigare. Pogleda svuda oko sebe ali nigdje ih. Izađe na terasu pred vrata gdje ga je baba zaskočila ali cigara nigdje.

-Ma piiička ti materina babuskaro jedna, prolomi se iz Staleta i on ko iz groma uleti u kuću, baci se na kauč, odgura ga od ormara, vrata se otvoriše i baba ispade van ko kruška. Ali spretno se diže s poda i ko muha zujalica stade se vrtit po sobi pišteći. A Stale za njom.

-Gdje su mi cigare, babo podivljala?
-Ne dam, ne dam! Rađe ću ih pojest nego da ih tebi dam, pištala je vrteći se ko osica. Svo ono salo ko da se u propeler pretvorilo.
-Aj pojedi ih onda, da te vidim! Pušilo se iz Staleta sad već opasno.

A baba, luda ko kupus, izvadi jednu cigaru iz kutije i proguta je, ama skoro je ni ne žvačući.

-Evo ti, i još jednu, i još jednu- i stade jednu za drugom trpat u usta. Sve trpa i trči po sobi. Ali, Stale, kad vidje da mu cigare nestaju dobi snagu vola, zacrvenje se i urlajući ko divljak skoči na babu i obori je na zemlju. Zgrabi ju za vrat i stisne svom snagom. Baba poče grgljat a iz usta joj stadoše ispadat cigare. Uskoro grcnu posljednji put i mlohavo tijelo se opusti na podu. Jedna cigara joj osta visjet iz usta. Stale zgrabi tu cigaru i izađe na terasu. Sjede na stolicu, otpije gutljaj piva i digne noge prema suncu. Zatim prinese cigaru ustima i zapali je. Uvuče duboko dim i ispusti ga glasno. Dok se dim valjuškao na zraku, on promrmlja:

-Neš ti meni cigare, babo glupa!

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.