Petak
08.07.2016.

Ars Amandi
Extra_large_staniulis
Foto: robmcm / Flickr
A+ A-
I.
 
Ona je svakog jutra uporno ponavljala da Ga voli. Zato, kad je jednom došla i rekla da ga ne voli onako kao prije i zbog toga njihovi međusobni odnosi moraju zakoračiti u novu etapu, Njemu nije preostalo ništa drugo do - napiti se. Te večeri pio je dotle dok mu se noge nisu ispunile olovom, a glava postala klupko zujećih pčela.
 
II.
 
Noć bez Nje nije Mu se sviđala, iako je veo sna bio gust kao i ranije, a i glava na jastuku počivala je meko. Jedina je prednost bila ta da nitko na sebe nije vukao pokrivač, a okrećući se na bok nije se trebalo probuditi da ne prignječiš rasutu kestenjastu kosu. U zoru je sanjao žuboreću planinsku rječicu u kojoj su nekada zajedno močili umorne noge. Probudivši se, nije shvatio što bi to moglo značiti. Ne shvativši, ustao je, nataknuo papuče i otišao pomokriti se. 
 
III.
 
Sjedeći na poslu čitav dan je surfao internetom i tražio "slučajna poznanstva". Jedno "poznanstvo" se požalilo da je već treći mjesec u drugom stanju, drugo mu je savjetovalo da masturbira, a s trećim je otišao na "slijepi spoj". Da Mu je Bog te večeri izbio oči, možda bi i bio vodio ljubav. Ali samo zato da bi saznao što to znači voditi ljubav kad ne vidiš.   
 
IV.
 
Prisjetio se onog dana kada Joj je predložio da vode ljubav utroje. Sa ženom, a možda čak i s muškarcem. Želio je samo iskusiti osjećaj koji će Ga obuzeti kad vidi kako Njezine meke grudi nespretno gnječi Netko Drugi. Nije pristala, čini se da nije vjerovala u ljubav utroje. Nije vjerovala da mogu postojati Ona, On i Ljubav.
 
V.
 
Kad Ga je napustila Ljubav, grdio je sâm sebe što nije znao brinuti o Njoj. Proklinjao je svoj egoizam i lijenost, proklinjao je nogometne utakmice i TV ekran. Kasnije se Njegov pogled usmjerio prema nebu. "Ako je Bog stvorio Ljubav, zar se nije moglo dogoditi da je Adam dobio najgoru njezinu verziju?" – pomislio je i zainteresirao se za astrologiju. Prisjetio se Njezina nebeskog znaka i, prikupivši horoskope iz svih novina, uzaludno je nastojao pronaći Njezin trag u svome životu.
 
VI.

Znao je da bez Nje neće dugo poživjeti. Odlazio Ju je tražiti u mravinjak prostitutki kraj kolodvora. Pronašao je jednu, gotovo privlačnu, mladu Poljakinju koja je bila i "za njegov džep", no nije joj platio. Kad je vidio da se svukla i prodemonstrirala obješene grudi, dohvatio je sako i – put pod noge. Jer je shvatio da Mu je mnogo teže vidjeti dok ne voli.
 
VII.
 
Preostali dio noći prekapao je po prošlosti, skupljao sve Njezine ostavljene stvari i slagao ih na jednu veliku hrpu. Nađena pisma cijepao je napola, kasnije  - opet napola, zatim još i još i još. Dok od njih nisu ostali mali majušni komadičci. Otpuhnuvši ih sa stola na tren je pomislio da sniježi, iako je s druge strane prozora svitalo vedro ljetno jutro.
 
VIII.
 
Prevrćući po staroj vitrini, s njezine najniže police izvukao je prašnjavu Bibliju. U njoj je pronašao riječi koje su zaudarale na prašinu laži. "Ako me volite, pridržavat ćete se mojih zakona". Pokraj se, izgleda, nalazila i knjiga vješca, koja je rekla: "Čini što god želiš – ljubav je cijeli zakon". Ni jedna od tih dviju rečenica nije Mu se učinila nedoličnom, samo Ga je primorala da oko tisuću puta sâm sebe pita, pa što je onda, dovraga, ta Ljubav? Razgovarajući sâm sa sobom uputio si je deset komplimenata i čak dvadeset dva puta nazvao se "magarcem!"
 
IX.
 
Pronašavši album fotografija, dio dana proveo je razgledajući stare slike svoje obitelji. Razjasnio je da su Njegovi roditelji bili najsretniji prije svoje svadbe. Prevrćući prašnjave slike došao je do zaključka da je On svojima do sada donosio više briga nego sreće. Zatim je pomislio: jesu li "tata" i "mama" pravni ili emocionalni odnosi? Boca votke uzdigla je to pitanje na metafizičku razinu.
 
X.
 
Znao je da će s vremenom doći dan kad će morati započeti razgovor s Bogom. Nije ni sumnjao da tijekom vremena s Njim počnu razgovarati svi. Ušavši u crkvu i ugledavši tamo starog bradatog redovnika, upitao ga je zna li on slučajno što znači voljeti. Stari redovnik je odgovorio da postoji Ljubav prema Bogu i Ljubav prema Ženi i "ne dao Bog", upozorio ga je, da Ih obje pobrka.
 
XI.
 
Ma koliko redovnik objašnjavao da je Bog Ljubav, u njegovu glavu ipak se uvlačila sumnja: ta ako je Bog jedan u tri osobe, može li se onda Ljubav dijeliti? Redovnik mu je ispričao o susjedi M. M. koja je nekada nedaleko živjela i spetljala se s pijanicom stolarom J., ostala u drugom stanju, htjela je abortirati, a onda je sama sebe uvjerila da je dijete podmetnuo Sveti Duh, jer je o Njegovu rođenju navijestila zvijezda padalica. Tada je On pokušao na prste pobrojati sve učesnike orgija: Josip, Marija, još netko, još netko... "To su razvratnici", – nasmiješio se. Ljubavlju u tri osobe nije se oduševio.
 
XII.
 
Sljedećeg jutra pozvao Ju je na šalicu kave "pomirenja" u kafić na otvorenom na središnjem gradskom trgu. Dok su tako sjedili i razgovarali o "svemu i svačemu", On je, kao između ostalog, upitao "nije li Ona nehotice čula nešto o sazviježđu Nevinih anđela?" Ona se samo osmijehnula krajičkom usana i, ne odgovorivši ništa, odskakutala. Plativši dvije šalice bijele kave, od kojih se jedna ostala hladiti na stoliću, vratio se kući. Navečer, gledajući kroz prozor, brojio je zvijezde koje su padale s neba i razmišljao koja bi od njih mogla biti Ona.
 
XIII.
 
Naposljetku je uzeo Atlas svijeta, zažmirio i upro prstom. Pogodio je otok sv. Marije, negdje u Tihom oceanu. Izračunavši, rasplakao se, jer je shvatio da ako želi kupiti taj Otok, morat će rintati bez slobodnih dana i bez godišnjeg odmora čitave trideset tri godine. Spremajući se na spavanje prao je zube i u ogledalu opazio sijedu trepavicu koja mu je pala na obraz. Te noći sanjao je taj Otok. 
 
XIV.
 
U vrtu među cvijećem i leptirima trčkarala su dva golaća: žena i muškarac. Krošnje jabuka bile su posute bijelim cvjetovima, a na najvećoj grani visjela je sočna jabuka. Na jednoj smećkastoj strani njezina obraza pisalo je Istina, na drugoj Pravda. Iako Mu se i činilo da je Ona potkupila bjeloušku, a možda je čak i sama bila zmija, to nije priječilo da se dogodi ono što je predviđeno. Odmah nakon toga jabuka je odbacila cvjetne latice i zametnula plodove. Ta godina je na čitavom Otoku bila vrlo plodna.
 
XV.
 
Naravno, sada biste željeli da "Ona" bude Ljubav, da "Ljubav" bude Ona, da "Otok" bude Raj, a "On" – Čovjek, no ta zagonetka ima i drugu odgonetku. 
Kao što vidite, ja sam bio svjedok Njegova prvog razgovora s Bogom. Kada je jedan od Njih – ne sjećam se koji – pozdravio: "Zdravo, sine!"

***

Ulomak iz zbirke novela Dan, koji sam čitav proplakao (Versus Aureus, Vilnius, 2008.)

S litvanskog prevela Mirjana Bračko. (Revija malih književnosti 2015: Estonija - Litva - Latvija)
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.