Ponedjeljak
27.11.2017.

Sjedinjene države Levanta – Program
Extra_large_rmk
Dizajn programskih publikacija: Zoran Đukić
A+ A-
Od 5. do 10. prosinca očekuju nas Sjedinjene države Levanta, zajednički program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala vezan uz države Levanta (Jordan, Libanon, Palestinu i Siriju). Objavljen je puni raspored programa, a evo što izdvajamo.
 
Književni program
 
Na svojoj 13. Reviji malih književnosti Booksa će ugostiti sedmero levantskih književnica i književnika. Dolaze redom priznati autori: libanonska feministička književnica Hoda Barakat, zabranjivani sirijski prozaist i scenarist Khaled Khalifa, palestinska pjesnikinja i novinarka Asmaa Azaizeh, sirijsko-kurdski pjesnik, prevoditelj, liječnik i aktivist Golan Haji, jordanski pisac, urednik, filozof i sportaš Maan Abu Taleb, palestinska prozaistica i istraživačica Adania Shibli te književnica za djecu i edukatorica Renad Qubbaj

Gosti će se predstaviti čitanjem i razgovorom u Zagrebu (5. i 6.12., Kino Europa), Osijeku (7.12.), Dubrovniku (7.12.), Vukovaru (8.12.) i Rijeci (8.12.) Valja izdvojiti i da nas 8.12. u Medijateci Francuskog instituta očekuje razgovor prevoditeljice i profesorice Ingrid Šafranek s Hodom Barakat. 
 
U sklopu Revije Booksa će objaviti i predstaviti antologiju levantske književnosti Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju u kojem je uz goste Revije predstavljeno još četvero autora. Selektorica radova je profesorica arapske književnosti Zeina G. Halabi s Američkog sveučilišta u Bejrutu koja je na portalu obrazložila svoj odabir. Antologiju će se i nakon Revije moći kupiti u Booksi.
 
Filmski i diskurzivni program
 
Na Human Rights Film Festivalu očekuju nas igrani i dokumentarni filmovi o Levantu, predavanja i razgovori s književnicima i politolozima. Izdvajamo dva predavanja politologa i sveučilišnog profesora iz Bejruta Fawwaza Traboulsija (Građanski rat i sjećanje 7.12. te Globalni rat protiv terorizma i ljudska prava 9.12.) Iz filmskog programa flomasterom podvlačimo filmove On the Bride's Side (r. Antonio Augugliaro i Gabriela del Grande), Moja godina u Kekistanu (r. Patrik Hermansson) i Dobri domaćini (r. Andrej Korovljev). Nakon projekcija ovih filmova slijedi Q&A s redateljima. 
 
Na otvaranju Sjedinjenih država Levanta (u utorak 5.12. u 18:00 u zagrebačkom Kinu Europa) očekuju nas čitanje i razgovor sa Sahar Mandour, Khaledom Khalifom i Golanom Hajijem te film Grad duhova Matthewa Heinemana. Vidimo se!

Slijede puni raspored i drugi detalji:

Raspored
 
Utorak, 5.12.
Kino Europa
 
18:00 (dvorana MÜLLER)
Revija malih književnosti - čitanje i razgovor
Gosti/šće: Sahar Mandour, Khaled Khalifa, Golan Haji
 
20:00 (velika dvorana)
Film Matthewa Heinemana: Grad duhova / City of Ghosts
 
Srijeda, 06.12.
Kino Europa
 
18:00 (dvorana MÜLLER)
Revija malih književnosti - čitanje i razgovor
Gosti/šće: Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh, Adania Shibli
 
Četvrtak, 7.12.
Kino Europa
 
18.00 (dvorana MÜLLER)
Migrantske organizacije i njihovo iskustva u državama članicama EU (Austrija, Švedska i RH) – okrugli stol
 
18.00 (velika dvorana)
Film Zaradashta Ahmeda: Bez zaklona / No place to Hide
 
20.00 (dvorana MÜLLER)
Film Andreja Korovljeva: Dobri domaćini, uz prisustvo autora i gostiju / Q&A
 
Filozofski fakultet
17.00
Predavanje Fawwaza Traboulsija: Građanski rat i sjećanje
 
Booksa
18.00
Revija malih književnosti - Susret s izdavačima, gošća: Renad Qubbaj
 
Petak, 08.12.
Kino Europa
 
18:00 (dvorana MÜLLER)
Film Antonia Augugliaroa & Gabriele del Grande: On the Bride's Side, uz prisustvo autora i producentice Gine Bruno / Q&A
 
Medijateka Francuskog instituta
18:00
Revija malih književnosti - čitanje i razgovor
Gošće: Hoda Barakat & Ingrid Šafranek
 
Subota, 9.12.
Kino Europa
 
17:15 (dvorana MÜLLER)
Film Patrika Hermanssona: Moja godina u Kekistanu / My Year in Kekistan, uz prisustvo autora / Q&A
 
18:00 (dvorana MÜLLER)
Predavanje Fawwaza Traboulsija: Globalni rat protiv terorizma i ljudska prava
 
18:00 (velika dvorana)
Film Pacha Veleza & Sierre Pettengill: Reaganov show / The Reagan Show
 
20:00 (velika dvorana)
Film Seana Bakera: Projekt Florida / The Florida Project
 
Nedjelja, 10.12.
Kino Europa
 
18:00 (velika dvorana)
Film Travisa Wilkersona: Pitaš li se tko je pucao? / Did You Wonder Who Fired the Gun?
 
20:00 (velika dvorana)
Film Jima McKaya: Sedmoga dana / En el Séptimo Día
 
REVIJA NA PUTU
 
Četvrtak, 7.12.
 
Osijek
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek
18:00
Čitanje i razgovor uz goste/šće: Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina)
 
Dubrovnik
Narodna knjižnica Grad
19:30
Čitanje i razgovor uz goste/šću: Khaled Khalifa (Sirija), Asmaa Azaizeh (Palestina), Maan Abu Taleb (Jordan)
 
Petak, 8.12.
 
Vukovar
Gradska knjižnica Vukovar
10:00
Čitanje i razgovor uz goste/šće: Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina)

 
Rijeka
Knjižara Ex Libris
18:00
Susret s riječkim autorima i izdavačima
19:00
Čitanje i razgovor
Gosti/šće: Khaled Khalifa (Sirija), Asmaa Azaizeh (Palestina), Maan Abu Taleb (Jordan), Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina), Fawwaz Traboulsi (Libanon)
 
***
 
Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK”.
 
Program Sjedinjene Države Levanta financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Grad Dubrovnik, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Zaklada Kultura nova.
 
Revija na putu je dio programa koji se provodi kroz platformu Clubture u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, knjižarom Ex libris iz Rijeke i ustanovom Rijeka 2020 EPK.
 
Ovaj segment programa organizira se u suradnji s Centrom za mirovne studije, Zakladom Solidarna, Talijanskim kulturnim institutom, Francuskim kulturnim institutom, udrugom Kurziv/ Kulturpunkt.hr, Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Akademijom Saharov i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.