Zagreb Reads Europe: Árpád Kollár

Utorak, 20.06.2017 u 18:00
Large_bl-img-2016.08.19-nowe-g_osy-z-europy-_rp_d-koll_r_www_top

Još od mladoga Krleže naovamo postoji snažna tradicija prevođenja i objavljenja mađarske poezije u Hrvatskoj, kao i na (post)jugoslavenskim prostorima. Uz klasične i suvremene autore iz Mađarske, treba spomenuti i vojvođansko mađarsko pjesništvo, koje se šezdesetih i sedamdesetih godina s velikom uvjerljivošću upisalo na jugoslavensku pjesničku mapu. Dakako, „tranzicija" i ratovi devedesetih godina, kao i opći institucionalni rasap u književnom polju učinili su svoje: danas je poezija općenito potisnuta na marginu margine.

Program Zagreb Reads Europe otvorio je prostor u kojem je poeziju moguće učiniti vidljivijom i stoga ovoga puta ugošćujemo upravo pjesnika i, na neki način, susjeda.

Árpád Kollár rođen je u vojvođanskoj Senti, a živi u Segedinu. Objavio je četiri nagrađivane pjesničke zbirke, od kojih i jednu za djecu, prevodio na mađarski autore poput Miljenka Jergovića i Olje Savićević Ivančević, a uz to i piše doktorat na temu kultnoga vojvođanskog časopisa Új Symposion i pjesništva jedne od njegovih vođećih figura Otta Tolnaija. U sklopu platforme Literature Across Frontiers prošle je godine izabran za jedan od deset Novih glasova iz Europe, što predstavlja i izravan povod ovom razgovoru.

Dinko Kreho s Kollárom će u Booksi razgovarati o čitanju i pisanju poezije u današnjoj kulturnoj, medijskoj i ekonomskoj konstelaciji, te o institucionalnom položaju i percepciji poezije u Mađarskoj i na našim prostorima. S obzirom na njegove uspjehe na planu dječje književnosti, neće se propustiti osvrnuti ni na problematiku i izazove pisanja za djecu. Dotaknut će se i teme Kollárova doktorskog istraživanja – vojvođanske mađarske književnosti – kao i prevodilačkog rada, s posebnim osvrtom na složenu višejezičnu situaciju u njegovom rodnom kraju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, čitat će se i komentirati poezija.

Zagreb Reads Europe dio je projekta Literary Europe Live kojeg vodi velška književna platforma Literature Across Frontiers, a financijski podržava EU fond Kreativna Europa. Zagreb Reads Europe dosad je ugostio Aleksandra Zografa, DBC Pierrea, Chiku Unigwe i Janisa Jonevsa u Booksi, te Ece Temelkuran, Andreja Nikolaidisa i Vladimira Tasića u Dubrovniku, u sklopu simpozija Struktura (u organizaciji Multimedijalnog instituta). Program će završiti najesen gostovanjem još nekoliko zanimljivih i relevantnih stranih književnih imena.

POVRATAK NA VRH STRANICE