Život će nam ponuditi odgovore o nama samima (izvještaj s Čitateljskog kluba 54+)

Petak, 27.12.2019
Large_img_2262

Posljednji Booksin Čitateljski klub 54+ u sklopu projekta Koja je tvoja priča? bio je posvećen romanu Sušno doba (Sandorf, prev. Anita Peti - Stantić) slovenske spisateljice Gabriele Babnik. Ovo je bila i idealna prilika da se upoznamo sa suvremenom slovenskom književnom produkcijom za koju smo na jednom od prethodnih druženja zaključile da nam je nepoznata.

Roman ukratko tematizira odnos šezdesetdvogodišnje dizajnerice iz Slovenije i dvadesetsedmogodišnjeg Ismaela iz Zapadne Afrike. Razgovor smo započele iznošenjem općenitih dojmova o knjizi, za koju smo se složile da je vrlo teška i na momente potresna. Složile smo se i da je besprijekorno književno napisana, a unatoč teškoj temi, vrlo je poetična i stilski dopadljiva. Pohvalile smo i promjene perspektive u romanu, što dinamizira čitanje i daje mu na uvjerljivosti.
Jedna od čitateljica primijetila je kako se knjiga svela „na najteže stvari iz Europe i Afrike". Za neke je pak čitateljice roman bio prekrcat, odnosno autorica se dotiče previše tema koje opterećuju knjigu. Druga je pak čitateljica iz romana ponijela „ljepotu ljudskih odnosa", unatoč težini situacije u kojoj se nalaze. Također, primijetile smo da je Ana u Africi u suštini bila sretna, za razliku od Europe.

Primijetile smo da autorica u romanu ističe važnost suočavanja s vlastitim traumama, posebno kada su u pitanju žene i njihove nametnute društvene uloge. Autorica, složile smo se, vrlo otvoreno progovara o ranjivosti, a da pri se pri tome izdiže iznad individualnih trauma. Složile smo se i da Gabriela Babnik vrlo dobro i uvjerljivo progovara iz perspektive drugog spola i druge kulture. Jedna je čitateljica, vrlo lijepo zaključila da je roman upozorenje da je „pitanje trenutka kad će nam život ponuditi odgovore o nama samima".
Dotaknule smo se i odnosa između Ane i Ismaela te što oni predstavljaju jedno drugome. Ključno u tome je činjenica da je Ana izgubila dijete i krivi se za sinovu smrt, a odgovore na pitanja koja su se tu otvorila potražila je i pronašla u odnosu s Ismaelom. Odnosno, roman je pokazao da su njih dvoje lice i naličje iste osobe, a iskonske ljudske poteškoće iste su svuda.

Gabriela Babnik za ovaj je roman dobila Nagradu Europske unije za književnost, a ako pitate naš čitateljski klub, nagrada je itekako zaslužena!

Projekt Koja je tvoja priča? sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Kulturtreger. Ako se želite uključiti u ovaj projekt namijenjen našim sugrađankama i sugrađanima od 55 godina ili starijima, slobodno nam se javite na booksa[at]booksa.hr ili na 01/ 4616 124.

POVRATAK NA VRH STRANICE