Page arrow

Jonathan Franzen

Large 61
Subota
31.12.2011.

Jonathan Franzen trenutno je najveća svjetska književna zvijezda i pisac čija će djela vjerojatno biti uvrštavana u lektiru. Danas gotovo i nema obrazovanog čovjeka koji nije upoznat s njegovim romanima ili famom i medijskom pompom koja se točno prije godinu dana podigla oko romana Sloboda. Još prije objavljivanja istog, Franzen je stavljen na naslovnicu Timea s možda pretencioznim, ali ne i neistinitim naslovom: 'Great American Novelist'. Put do takve književne veličine nije bio posve lak. Franzen je dugo čekao na slavu i panegirike. Dijete Srednjeg Zapada, rođen 1959. u Western Springsu, Illinois, a odrastao u Webster Grovesu, predgrađu St. Louisa, Missouri, bio je marljiv, uzoran i poslušan, u potpunosti posvećen učenju. Posebno su ga zanimali jezici pa je upisao germanistiku koju je u roku diplomirao na Swarthmore Collegeu 1981., a potom je kao Fulbrightov stipendist proveo godinu dana na Frei Universität u Berlinu. Zaljubljenik je u njemački jezik s kojega povremeno prevodi. Dok se posve nije posvetio onome što radi najbolje, kratko je radio i u seizmološkom laboratoriju na Harvardskom sveučilištu. Brzo se riješio akademskog jarma i preselio u New York da bi postao novinar i pisac.

Prvi roman, Twenty-Seventh City napisao je 1988. Iako pohvaljen od kritike, brzo je zaboravljen. Slična sudbina zadesila je i Strong Motion iz 1992. Oba romana u fokusu su imale disfunkcionalnu obitelj, temu u kojoj se, kad je izbrusio spisateljsku vještinu, Franzen pokazao gotovo genijalan. U prva dva romana Franzen još nije dotakao ono nešto, ono što bi ga učinilo zbilja velikim autorom. Uspio je to 2001. izdavši kultne Korekcije, priču o problematičnoj obitelji Lambert. U Korekcijama Franzen kroz svoje nesretne likove secira američko društvo i suvremene međuljudske odnose na način da se čitatelju čini da opisuje sve nas. Korekcije su izazvale buru oduševljenja, Franzena su proglašavali modernim Tolstojem, a samu knjigu prvim velikim romanom novog milenija. Franzen je za Korekcije dobio i pregršt nagrada, među ostalim i National Book Award. Bio je nominiran i za Pulitzera za fikciju.

Iz tog perioda poznat je njegov sukob sa Oprah Winfrey kojoj je odbio doći u emisiju i postati član njenog književnog kluba izražavajući skepsu na njezin način promoviranja književnosti. Postao je tako jedan od rijetkih u Americi koji se usudio suprostaviti populističkoj medijskoj moćnici. No, nakon izlaska Slobode u ljeto 2010., Oprah i on javno su se pomirili i Franzen je gostovao u oproštajnoj sezoni Oprah talk showa.

Javnost je dobro upoznata i sa Franzenovim privatnim životom. Neke aspekte istog pojasnio je u esejističko-memoarskoj prozi Kako biti sam (2004.) i Neumjerena zona (2007.), knjigama koje je napisao u razdoblju između dva epohalna romana. U tim memoarskim esejima Franzen se kroz niz tekstova još više približava svojoj publici kroz teme koje ga i privatno zaokupljaju. Njegov najpozantiji fetiš je promatranje ptica. Još 1996. napisao je manifest Perchance to Dream u kojoj objašnjava ulogu pisca koji bi se, u doba infantilizirajuće masovne pop-kulture, trebao više no ikad okrenuti opisu unutrašnjih stanja likova i njihovih emocija. Početkom 2007. s njemačkog je preveo dramu Franka Wedekinda Buđenje proljeća.

Poznato je i da je prijateljevao sa Davidom Fosterom Wallaceom, još jednom književnom ikonom, čiji je suicid 2008. toliko shrvao Franzena da jedno vrijeme nije mogao pisati. Pričao je i o svom neuspješnom dvanaestogodišnjem braku sa spisateljicom Valerie Cornell, kao i o neuspješnim seksualnim iskustvima iz mladosti kad je brkao pojmove menstruacija i masturbacija. Franzen redovno piše za New Yorker i opsjednut je radnom disciplinom. Rob je navika i piše na starom laptopu koji nema internet vezu.

Korekcije su do danas prodane u više od 3 milijuna primjeraka, što je za ozbiljnu literaturu ogroman broj. Izlazak Slobode, priče o obitelji Berglund, bio je kulturni i izdavački događaj ljeta 2010. Obama je Slobodu čitao to ljeto na godišnjem odmoru, javno je pohvalio i time (ne)svjesno pribavio Franzenu reklamu kakvu ovaj nije mogao ni sanjati.

Franzen trenutno živi na relaciji Upper East Side, NY-Boulder Creek, CA.
      
foto: david_shankbone (flickr)

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu