Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Kritike i preporuke

Kritike
16.07.2024.

'Mali i Levijatan': Priča kojoj se lako prepustiti

Iako ova knjiga pokazuje zamjetne nedostatnosti za proglašenje "oglednim" fantasy djelom, Sven Popović dobar je i maštovit pripovjedač.

Piše: Sara Tomac

Kritike
09.07.2024.

'Drugi album': Prokletstvo druge knjige?

Roman Nade Kaurin Knežević odgovara senzibilitetu čitatelja koji vole uzburkanost i fluidnost, koji ne čitaju zbog zapleta i raspleta, već se žele zavući u najsramnije dijelove likova, tj. sebe.

Piše: Luca Kozina

Kritike
02.07.2024.

'Albert': Poetična težnja slobodi

Albert se pojavljuje kao specifičan lik u opusu Ivice Prtenjače, ističući se svojim umjetničkim habitusom, dubokim introspektivnim razmišljanjima i ambivalentnim odnosom prema društvenom okruženju.

Piše: Dalibor Plečić

Kritike
25.06.2024.

'Iz mraka se bježi ravno u kaktus': Labirint stihova

Intiman svijet pjesničke zbirke Mateje Tutiš otvorene mikroskopskim rezom čitatelja uglavljuje u pozu upitnika, otkrivajući mu tek fragmente vidljive kroz špijunku protuprovalnih vrata.

Piše: Maja Vuković

Kritike
18.06.2024.

'Četiri lakta unutra': Na korak do odličnog

Mada predočava iskustvo o kojem bi trebalo više i čitati i pisati, ostaje dojam da je knjiga Eve Simčić tek zagrebala u većinu svojih tema i formalnih/strukturalnih mogućnosti.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
11.06.2024.

'Kako dabrovi grade branu': Književnost zrelog doba

Zbirka Gorana Bogunovića sastoji se od osam priča od kojih svaka govori o krizi srednjih godina, koja se manifestira egzistencijalnom krizom, metafizičkom upitanošću nad sudbinom čovjeka i svijeta.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
04.06.2024.

'Dječak pred žetvu': Rascjepi, nepripadanja i nada

Lirski glas u zbirci Josipa Čekolja na vrlo autentičan, tradicijski pomno promišljen način kanalizira tmurne dane usječene u vlastito odrastanje, ali i u sjećanja svojih sumještana. Piše: Nika Pulig.

Kritike
28.05.2024.

'Pasja kola': Prevrednovanje ustaljenih obrazaca

U novoj zbirci pjesama Nataše Govedić poezija postaje upotreba jezika koji prokazuje jezične zamke i neosviještena iskliznuća iz ustaljenog jezičnog reda.

Piše: Filip Kučeković

Kritike
21.05.2024.

'Divno nam je s nama': Ne baš divno

U romanu Borivoja Radakovića glavni ženski lik Vanja nastoji se odlijepiti od svog starog života i provesti osobnu revoluciju koja počinje manifestnim istraživanjem vlastitog identiteta, s fokusom na seksualnost.

Piše: Anja Tomljenović

Kritike

S objavljivanjem kritika krenuli smo 2007. i nismo stali – baš svakog utorka naši stručni kritičari seciraju nova izdanja iz Hrvatske i regije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu