Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Odveć nježne riječi

Autor: Miljenka Buljević i Ivana Dražić (ur.)

Izdavač: Booksa

Godina izdanja: 2023

Prevoditelj: Vlatka Valentić i Sara Tomac

Cijena: 4 eur

Broj stranica: 138

Uvez: meki

Poezija

Knjigu možete preuzeti na ovom linku

Antologija je objavljena u sklopu Booksina festivala Revija malih književnosti, koji je ove godine bio posvećen Malti, a u fokusu je bila malteška pjesnička scena, stoga smo u  antologiji koju su uredile Miljenka Buljević i Ivana Dražić predstavili Karla SchembrijaLeanne EllulNadiju MifsudGioelea Galea i Murada Shuberta, po izboru pjesnika i sveučilišnog profesora te ovogodišnjeg selektora Adriana Grime, a u prijevodu Vlatke Valentić

Antologija sadrži i predgovor Adriana Grime te razgovore sa svakim od autora i autorica, a prevela ih je Sara Tomac.

Književna scena Malte živa je i raznolika, a odabrani pjesnici i pjesnikinje predstavljaju neke od najzanimljivijih glasova malteške književnosti, koji iznova osmišljavaju i grade malteški jezik. 

Riječima Adriana Grime: "Poezija Leanne Ellul, Gioelea Galeae, Nadie Mifsud, Karla Schembrija i Murada Shuberta uvelike predstavlja ono što je suvremena malteška književnost u međuvremenu postala. Njihovi inovativni glasovi i stilovi odgovaraju svijetu koji se brzo mijenja i koji je nastupio s novim tisućljećem, kao i sve globaliziranijim imaginarijima svijeta manjina. Ovi pisci i spisateljice svjesniji su od svojih prethodnika da imaju ulogu tvoraca jezika koji se neprestano bori s opisivanjem unutarnjeg i vanjskog svijeta, značajno kompleksnijeg i nijansiranijeg nego prije. (...) Taj se jezik može činiti toliko ograničenim, toliko usiljenim, toliko neprimjerenim, ali jednako toliko živahnim, toliko podatnim, toliko dovitljivim." (Iz Uvodnika u antologiju.)

Grima nastavlja: "Jezik malteške književnosti pretežito je malteški, te je jedan od tri službena jezika, uz engleski i malteški znakovni jezik. Posljednjih je godina značajna prisutnost stranih radnika i stanovnika, koji trenutno čine oko 25% stanovništva, imala utjecaj na demografiju ove malene otočke zemlje te na dominantan položaj malteškog kao jezika velike većine. Malta je vrlo gusto naseljena, s otprilike pola milijuna ljudi koji žive na 320 kvadratnih kilometara, a danas je jezično i kulturno raznolikija negoli je bila otkad pamtimo, i neprekidno se razvija. (...)  Ovi 'malteški' pisci pišu književnost na malteškom, no njihov svemir nije više ograničen prvenstveno njihovim otokom i lokalnom zajednicom. Nije više ograničen potrebom pripovijedanja o naciji. Za jednu književnost čiji počeci neupitno leže u svijetu romantičarskog nacionalizma, čini se da ova najnovija 'iteracija' dovodi u pitanje same temelje onoga što pisanje na malteškom predstavlja." 

Antologiju nabavite u Booksi!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu