Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Balkanska ruta

Autor: Marijana Hameršak; Iva Pleše; Tea Škokić

Izdavač: Sandorf

Godina izdanja: 2024

Cijena: 22 EUR

Broj stranica: 349

Uvez: meki

Publicistika

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Pojmovnik Balkanska ruta nastoji aktualnom režimu migracija oblikovanom proskribiranim i kriminaliziranim migrantskim kretanjima kroz Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i zemlje okružja, pristupiti putem ključnih pojmova. Abecednim rasporedom tekstova, uputnicama i drugim formalnim i sadržajnim značajkama, on nasljeduje žanrovska obilježja leksikona. Istodobno, on je zbog relativne opsežnosti u elaboraciji pojmova, otvorenosti prema njihovom preispitivanju te odricanja od neutralnosti, bliži zbirci ili zborniku etnografski utemeljenih znanstvenih tekstova. Osim kao zbornik, ovaj se pojmovnik može čitati i kao autorska knjiga s dvadeset i tri međusobno eksplicitno (uputnicama) i implicitno (perspektivama, temama, primjerima) čvrsto povezana poglavlja koja se mogu, ali i ne moraju čitati u slijedu.

Pojmovnik Balkanska ruta kolektivno je djelo nastalo u okviru četverogodišnjeg znanstveno-istraživačkog projekta Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika (ERIM, 2020-2024) koji je okupio suradnike i suradnice iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, s različitih institucija (Institut za etnologiju i folkloristiku, Etnografski institut SANU, Fakultet za socijalni rad u Ljubljani, Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu) i iz više znanstvenih disciplina, povezane interesom za etnografska istraživanja režima migracija te angažirane i kritičke perspektive i formate.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu