Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Pad Londona

Autor: China Miéville

Izdavač: Booksa i MaMa

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Miljenka Buljević (engleski)

Broj stranica: 95

Uvez: meki

Publicistika

Pad Londona, eksperimentalni esej Chine Miévillea pisan krajem 2011. godine, tematizira divljanje neoliberalnog kapitalizma i njegove posljedice u Londonu, socijalnu nejednakost, položaj mladih, migranata, multikulturalizam itd., a tekst je nadopunjen brojnim autorovim fotografijama. Dalibor Plečić u Booksinom podcastu posvećenom ovoj knjizi Miévilleov je tekst opisao kao prozu koja "pulsira od poetičnosti", a Mievillea kao "pjesnika u odori prozaista".

Nicholas Lezard za The Guardian o knjizi piše: „Ovo je grad koji je podijeljen, ali i zbijen, siromaštvo i bogatstvo bore se jedno s drugim pa se i forma teksta – odlomci koji su ili poetični ili ljutito činjenični s malo vidljivog promišljanja o strukturi i cjelokupnom redu – čini prikladnom. Ipak, pri ponovnom čitanju čini se da se ispod svega toga krije okvir.”

China Miéville (1972.) britanski je književnik, esejist, autor stripova, ljevičar, aktivist i književni kritičar, najpoznatiji kao pisac spekulativne fikcije. Svoj književni rad opisuje kao weird fiction. Dobitnik je brojnih nagrada za fikciju, uključujući nagradu Arthur C. Clarke, British Fantasy Award, BSFA Award, Hugo Award, Locus Award i World Fantasy Awards. Rekorder je u broju osvojenih nagrada Arthur C. Clarke - osvojio ih je čak tri. Njegov roman Perdido Street Station (Stanica Perdido, Izvori, 2007., prijevod Nada Mihelčić) proglašen je šestim najboljim fantastičnim romanom svih vremena objavljenim u 20. stoljeću.

Za oblikovanje je zaslužan Škart.

Knjigu možete nabaviti u Booksi.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu