Utorak
09.12.2008.

Književne nagrade: Kiklop
A+ A-

U srijedu, 10.12.2008., u 21 sat, u hotelu Histria u Puli, u sklopu 14. sajma knjige, održati će se 5. po redu svečana dodjela nagrade Kiklop, u režiji Marija Kovača. Kiklop je nastao 2004., kako stoji u Pravilniku, s namjerom da pridonese 'revaloriziranju nakladničke struke i postavljanju stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada'. Pokrenuo ju je Sa(n)jam knjige u Istri, dodjeljuje se u prosincu svake godine na Sajmu u Puli u 13 kategorija - za njih 12 glasuje stručno glasačko tijelo, dok pobjednika u kategoriji hit-godine (podrazumijeva najprodavanije, odnosno najčitanije izdanje), proglašava agencija za istraživanje tržišta Puls.

Glasačko tijelo, između ostalih, uključuje članove Zajednice nakladnika i knjižara, članove Društva hrvatskih književnika kao i Hrvatskog društva pisaca, književne kritičare, novinare kulturnih rubrika... ukratko, takozvanu stručnu javnost. Nominacije predlažu (i plaćaju za svaku prijavu) sami nakladnici, a glasovanje se obavlja u dva kruga. Pobjednik, uz prestiž i slavu, dobiva i 6, 2 kilograma težak kip Josipa Diminića. Orhan Pamuk, dobitnik posebnog Kiklopa za autora godine 2004. ovako je komentirao to priznanje: 'Dobio sam puno nagrada, ali ova je svakako najteža'. U prve četiri godine dodjeljena su 53 Kiklopa, a najveći su 'teret' kući ponijele izdavačke kuće Fraktura i Vuković-Runjić, s po 7 nagrada, što će reći - točno 43, 4 kilograma.


Koncepcija strukovne nagrade navela je neke da Kiklopa proglase elitističkom nagradom. Uostalom, riječ elitizam je upravo u posljednje vrijeme postala mnogo više pejorativnom nego što je to ikada bila. Činjenica jest da je većina napada na koncept Kiklopa bazirana na krivom poimanju sukoba publika-elita, što je nedavno kulminiralo u imbecilnoj aferi Nives C°. Prema toj teoriji Kiklop nije relevantan zato što ga dodjeljuju 'inicirani' i to sami sebi, odnosno između sebe, te se na taj način isključuje publika, koja je, jelte, zbog toga ljuta i šakom prijeti struci. A činjenica da nagradu za Hit godine (13. nagradu ili 13. prase Kiklopa), proglašava agencija za istraživanje tržišta Puls, i to na temelju podataka o prodaji, odnosno čitanosti knjiga, jest, po tom principu, samo bacanje prašine u oči, ili neka vrsta kulisnog pročelja poput onih fantomskih holivudskih gradova divljeg zapada; a sve to kako bi se dokazala demokratičnost nagrade koja to u svojoj srži zapravo ne može biti. Nije bitno ni to što se žiri ove nagrade, za razliku od drugih, demokratičnih nagrada, sastoji od 145 949 članova. I čini se da između dvije strane nema kompromisa. Svi sjede u svojim rovovima kao na francusko-njemačkom ratištu 1917., i nitko ne odstupa ni pedlja, a ako netko kojim slučajem nešto i pokuša, brzo pada pod vatrom sa suprotne strane.

Bilo kako bilo, činjenica je da je Kiklop u kratkom vremenu, a možda upravo i zbog tog 'elitističkog pristupa', postao bez konkurencije najrelevantnija književna nagrada u Hrvatskoj.

Popis dobitnika Kiklopa u prestižnim kategorijama Prozno djelo, Pjesnička zbirka i Hit godine:


2004.

PROZNO DJELO - Osmi povjerenik Renato Baretić
PJESNIČKA ZBIRKA - Zabranjena knjiga Arsen Dedić 
HIT GODINE - Da Vincijev kod Dan Brown 

2005.

PROZNO DJELO - Skroviti vrt: dnevnik Cvijete Zuzorić Luko Paljetak
PJESNIČKA ZBIRKA - Aritmija Delimir Rešicki 
HIT GODINE - Zahir Paolo Coelho

2006.

PROZNO DJELO - Elijahova stolica Igor Štiks
PJESNIČKA ZBIRKA - Uzimaj sve što te smiruje Ivica Prtenjača
HIT GODINE - Građanin pokorni Ante Tomić

2007.

PROZNO DJELO - Sonnenschein Daša Drndić
PJESNIČKA ZBIRKA - Rijeka sigurno voli poplavu Sanja Lovrenčić
HIT GODINE - Frida ili o boli Slavenka Drakulić 

Nominirane za Kiklop 2008. potražite ovdje.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.