Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Ponedjeljak
15.01.2024.

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite dimenzije teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. 

Na posljednjoj tribini u 2023. godini gostovao je Luka Bekavac, jedan od najzanimljivijih pisaca suvremene književne scene.

Luka Bekavac (Osijek, 1976.) objavio je romane Drenje (2011.), Viljevo (2013.), Policijski sat: slutnje, uspomene (2015.) i Urania (2022.) te zbirku priča Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku: studije, ruševine (2017.) Prevođen je na desetak jezika. Radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Još malo o programu Eks. prakse: Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slažu kaleidoskopsku viziju regionalnog izdavaštva koje rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja. Razgovore koncipira, otvara i moderira An• Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture. 

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Kritike
10.01.2016.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
30.11.2015.

Noise Slawonische Kunst

Luka Bekavac je odličnim romanom 'Policijski sat' zaključio kroniku koja je najuspješnije spajanje visoke i niske književnosti na našim prostorima još od Pekića.

Piše: Marjan Čakarević

Dr. Ostojić, literoterapeut
31.01.2014.

Kad book coach preporučuje...

Nakon čitanja romana 'Drenje', Iva je počela ispuštati neugodan zvuk.

Kritike
20.01.2014.

KRITIKA 213: Luka Bekavac

'Viljevo' je zahtjevan, vrhunski drugi roman koji najavljuje treći i zaključni dio slavonskog gotskog ciklusa.

Piše: Marjan Čakarević

Kritike
17.04.2011.

KRITIKA 114: Luka Bekavac

Ono što 'Drenje' čini djelom vrijednim pozornosti i jednim od interesantnijih naslova na domaćoj sceni ove godine jest njegova konstrukcija.

Piše: Matko Vladanović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu