Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3

'Tu nema ničega!': razgovor s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem

Large dizajn bez naslova  16
Četvrtak
25.03.2021.

Povodom izdanja knjige Tu nema ničega! (Multimedijalni institut, 2020.) razgovarali smo s autoricom teksta, spisateljicom Dubravkom Ugrešić, te autorom fotografija Davorom Konjikušićem. Razgovor je vodila Miljenka Buljević.

Dubravka Ugrešić u svojemu provokativnom eseju na primjeru toplica — lječilišta — razmatra život u postsocijalističkoj Europi i Hrvatskoj. Nekadašnji topos građanske kulture, kao svojevrsna oznaka bijega u dokonost s onu stranu društvenog života, u novim je povijesnim uvjetima postao najpregnantnija metafora opustošenosti jednog prostora i vremena, od Banije do New Yorka. Esej je popraćen fotografskom serijom Davora Konjikušića koji je zajedno s Dubravkom posjetio nekoliko toplica u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Tu nema ničega! oblikovao je Damir Gamulin Gamba.

U razgovoru saznajte kako je nastao tekst, odnosno o procesu nastanka fotografija, tajnom zadatku prilikom rada na knjizi, zajedničkom radu i spajanju dva potpuno različita medija, da nabrojimo samo neke teme. Detalji u videu!

Više o knjizi Tu nema ničega! na linku.

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage untitled design  1 08.03.2022.

Booksin podcast: O brnjicama i vješticama

S Majom Abadžija, Nađom Bobičić i Ivanom Dražić razgovarali smo o knjizi 'Brnjica za vještice' Dubravke Ugrešić, Štefici Cvek, feminizmu, kapitalizmu, budućnosti književnosti i brojnim drugim temama.

Kritike
Homepage thumbnail screenshot 2021 01 26 at 13.52.24 13.04.2021.

Po ruševinama Jugoslavije

U knjizi 'Tu nema ničega!' Dubravka Ugrešić iznosi teške istine o našoj prošlosti i sadašnjosti, pa i budućnosti, poput proročica iz mitoloških priča, a njenome se glasu pridružuju sugestivne fotografije Davora Konjikušića. 

Piše: Nađa Bobičić

U fokusu
Homepage ugr 26.06.2018.

Dobri pisci mijenjaju svoj kontekst

Donosimo izvještaj s Booksinog 'Književnog budoara' u kojem je gostovala Dubravka Ugrešić.

Piše: Booksa

Kritike
Homepage luca ugresic 04.09.2017.

Priče nastaju u mraku

U romanu 'Lisica' Dubravka Ugrešić je na svoj specifičan način povezala niz vječnih tema svog opusa i književnosti kao takve.

Piše: Luca Kozina

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage ugresic 17.12.2015.

Inteligencija u grču

Razgovarali smo s Dubravkom Ugrešić, autoricom upravo objavljene knjige 'Karaoke kultura', o današnjem društvu farse i općem strahu '90-ih u Hrvatskoj.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu