Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
18.05.2023. u 19:00 @ Booksa

Booksa preporučuje: Razgovor s autoricom knjige 'A htela sam' Majom Solar

Large untitled design  9
Srijeda
10.05.2023.

U Booksinom književnom programu gostovat će filozofkinja, feministkinja, pjesnikinja, spisateljica, društvena teoretičarka, i još mnogo toga - Maja Solar!

S Majom ćemo razgovarati o njenoj najrecentnijoj knjizi, poetsko-proznom eksperimentu A htela sam (2022), poeziji općenito, eksperimentu općenito, sigurno malo o filozofiji i mnogo o feminizmu. 

O ovim će temama s Majom razgovarati urednica portala Booksa.hr Ivana Dražić.

Knjiga A htela sam najavljena je ovako: “Nova knjiga Maje Solar predstavlja prvorazredni poetski događaj, iskorak kako u odnosu na autorkin dosadašnji opus, tako i u odnosu na srpsku književnost. Štaviše, sasvim je moguće da ni nemamo ime za ono što je Solar napisala i da se njeno delo nepokolebljivo opire svim kalupima i žanrovskim određenjima. Kontrapunkt poezije i proze pokazuje retku kombinaciju smelosti, umetničkog integriteta i lirske delikatnosti. Uspevajući da bude i tiha i bučna, poetična i politična, čulna i intelektualna, raspršena i fokusirana, knjiga Maje Solar ujedno je i živopisna studija nesanice i karneval identiteta u kome su nespokoji upareni s radostima. Fluidnost je sveprožimajuća, kako sa strane sadržine i forme, tako i u odnosu na jezik, jer stvaranje ovog dela predstavlja i jedan sasvim ličan poduhvat – pokušaj pronalaženja, odnosno, vraćanja sopstvenog jezika. Susret ekavice i ijekavice ne tiče se samo istraživanja izražajnih mogućnosti, već ima duboko identitetsko uporište, koje i obavezuje i oslobađa. Briga za jezik u kontekstu fizičke i duhovne insomnije poseduje i svojevrsnu erotičnost, koja je jedna od ključnih odlika dela. I ako se nešto može sa potpunom sigurnošću reći, to je da gotovo niko nije sa takvom ubedljivošću i odmerenošću pisao o ženskoj seksualnosti. Bilo da piše o lavirintima (istopolne) ljubavi ili o kartografiji žudnje.”

 

Maja Solar (1980, Zagreb) je doktorirala filozofiju. Piše poeziju i prozu, a bavi se i društvenom teorijom. Članica je kolektiva Gerusija i deo je uredništva medijskog portala Slobodni Filozofski. Objavila je tri zbirke poezije (Makulalalalatura 2008. (Brankova nagrada), Jellemzõ, hogy nem természetes (Naravno da nije prirodno) 2015. i Bez začina 2017), kao i poetsko-prozni eksperiment A htela sam (2022). U prvoj deceniji 2000-ih delovala je kao članica Centra za novu književnost Neolit, poetsko-političkog teatra Poetske rupe, te kao autorka i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje (izvođenje poezije pesnikinja). Od 2007. do 2014. godine bila je deo redakcije časopisa za književnost i teoriju Polja. Od 2019. godine, zajedno sa Žakom Lučićem, uređuje i vodi poetski podcast Puna usta poezije.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu