Page arrow
04.06.2021. u 20:00 @ Booksa

Goranovo proljeće: Versopolis u Booksi

Large untitled design  85
Petak
21.05.2021.

Festivalski program ovogodišnjeg Goranovog proljeća započinje u parku ispred Bookse, gdje će se održati čitanja i razgovori posvećeni platformi Versopolis koja se bavi promidžbom mlađeg europskog pjesništva.

Na pjesničkoj večeri predstavit će se Alen Bešić (Srbija), Stanka Hrastelj (Slovenija), Sandra Hubinger (Austrija), Helen Mort (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Roland Orcsik (Mađarska).

Čitanja i razgovori odvijat će se višejezično. Hrvatski i engleski prijevodi svih gostujućih autora biti će osigurani u formi besplatnih pjesničkih knjiga, koje možete ponijeti kućama!

*

Alen Bešić (1975, Bihać, Bosna i Hercegovina), diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je četiri knjige poezije: U filigranu rez (1999.), Način dima (2004.), Golo srce (2012.) i Hronika sitnica: izabrane pjesme (2014.), kao i dvije knjige izabranih književnih kritika i eseja: Lavirinti čitanja (2006.) i Neponovljivi obrazac (2012.). Za zbirku poezije Golo srce dobio je nagrade Branko Miljković i Risto Ratković (2013.). Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski, francuski, ruski, ukrajinski, makedonski, mađarski, rumunjski, španjolski i slovenski jezik. Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za književnost i teoriju Polja, a od 2012. i kao urednik izdavačke djelatnosti Kulturnog centra Novog Sada.

*

Stanka Hrastelj (1975.) do sada je objavila dvije pjesničke zbirke: Niski tonovi (Naklada GOGA, 2005.) i Gospodine, imamo nešto za Vas (Študentska založba, 2009.) te dva romana, Igranje (Mladinska knjiga, 2012.) i Prva dama (Mladinska knjiga, 2018.). Za svoj je književni rad primila brojne nagrade među kojima su Modra ptica za najbolji roman (2012.), naslov vitezice poezije (2007.), nagrada za najbolji prvijenac (2005.) te titula najbolje mlade slovenske pjesnikinje (2001.). Uz pisanje i prevođenje sa srpskohrvatskog bavi se organizacijom i moderiranjem kulturnih događaja, književnim mentoriranjem te keramikom.

*

Sandra Hubinger rođena je i odrasla u Gornjoj Austriji. Studirala je germanistiku i povijest u Salzburgu te umjetnost jezika na Sveučilištu primijenjene umjetnosti u Beču. Od 2013. godine objavljuje poeziju, prozu i dramske tekstove u antologijama (npr. Jahrbuch der Lyrik, Schöffling & Co) i književnim časopisima. Godine 2013. za poeziju je nagrađena nagradom Feldkircher Lyrikpreis (treće mjesto), a 2018. dobila je stipendiju H. C. Artmann grada Salzburga i tamošnje književne kuće Literaturhaus Salzburg. Sudjelovala je na književnim festivalima (Internationales Kulturenfestival Literatur & Wein 2018. u Kremsu, 19. Poesiefestival Berlin 2018.). Pjesme su joj prevedene na engleski, talijanski i francuski jezik. Od 2004. živi u Beču.

*

Helen Mort pjesnikinja je i romanospisateljica. Peterostruka je dobitnica nagrade Foyle za mlade pjesnike, nagrade Eric Gregory koju je dodijelilo The Society of Authors u 2007., kao i nagrade za mlade pisce Manchester Poetry Prize 2008. Njezinu je zbirku Division Street objavio nakladnik Chatto & Windus te se našla u užem izboru za nagradu Costa Book i nagradu T. S. Eliot. Druga zbirka, No Map Could Show Them, našla se u užem izboru za nagradu Banff Mountain Literature Award u Kanadi. Objavila je dvije kratke knjižice pjesama kod Tall Lighthouse Pressa. Helenin prvi roman, Black Car Burning, objavio je Random House u travnju 2019. U lipnju 2018. Mort je izabrana u članstvo Kraljevskog književnog društva. Predaje kreativno pisanje na sveučilištu Manchester Metropolitan. 

*

Roland Orcsik rođen je 1975. godine u vojvođanskom gradu Bečeju. Od 1992. živi u Segedinu (Mađarska). Diplomirao je na Segedinskom univerzitetu 2002., a trenutno na istom univerzitetu radi kao asistent Slavističke filološke katedre. Piše poeziju, eseje, kritike, studije i prevodi južnoslavenske književnosti na mađarski jezik. Pjesme su mu prevedene na bosanski, engleski, grčki, francuski, hrvatski, rumunjski, srpski, slovenski i španjolski jezik. Dosad je objavio pet pjesničkih knjiga: Rozsdamaró (Zaštita od korozije, 2002.), Holdnak, Arccal (Mjesecu, Licem; 2007.), Mahler letöltve (Skinuti Maler, 2011.), Harmadolás (Pravilo trećina, 2015), Legalja (Dno dna, 2020) te roman Phantomcommando (2016.). Za njih je dobio više književnih nagrada. Urednik je književnog časopisa Tiszatáj. Svira u psihodeličnom punk bendu Lajka.

*

Najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija Goranovo proljeće odvija se ove godine po 58. put. Nakon što su, u pandemijskim uvijetima, 21. ožujka u Lukovdolu dodijeljene nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu Evelini Rudan i Goran za mlade pjesnike Vidi Sever, festival nastavlja s bogatim programom - između 4. i 6. lipnja ugosti će u Zagrebu i Rijeci desetak europskih i dvadesetak domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija.

Facebook event je na linku.

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu