Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

I ove godine odvaljujemo se poezijom na Braču!

Large odvalimo se 2021.

S plakata festivala. Autor: Tomislav Gamberožić.

Utorak
24.08.2021.

Petu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, od petka 27. do nedjelje 29. kolovoza 2021. godine, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival Odvalimo se poezijom koji je dio kulturne manifestacije Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Festival nastavlja ideju poticanja susreta među autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik, te koristeći otočke lokalitete i prirodu kao gradivne elemente pjesničkog susreta.

Festival započinje u petak 27. kolovoza u 21 sat u Teatrinu „Dva ferala“ programom „Bročki glos“, u kojem je gost bolski umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko. Uoči novog izdanja njegove prve, antologijske knjige poezije Čovik za koju se nakon dva desetljeća može reći da je postala klasik čakavske poezije, s autorom će voditeljice Ivana Bošković i Sanja Baković razgovarati o Čoviku i značenju poezije u njegovom stvaralaštvu (Jakšić je slikar, kipar, redatelj, scenarist, književnik), a sam autor čitat će pjesme iz knjige („Uvik ništo fali“, „Čovik“, „Koliki je Broč“, „Broški čovik“, „Broško trilogija“…)

Iste večeri, u petak 27. kolovoza u 22 sata u Teatrinu „Dva ferala“ u programu „Sjećanje na Zagajewskog: optimizam i melankolija“ sudionici će se prisjetiti velikog poljskog i europskog pjesnika Adama Zagajewskog, iznenada preminulog u proljeće ove godine. Na našem jeziku prevedena je njegova knjiga poezije Nevidljiva ruka (MeadarMedia, 2013), a uskoro će još dvije njegove pjesničke knjige, Asimetrija i Pravi život objaviti nakladnička kuća V.B.Z (sve knjige u prijevodu Đurđice Čilić). Adam Zagajewski spominjao se i kao kandidat za Nobelovu nagradu. Hrvatsku je posjetio 2019. godine, kada je bilo planirano njegovo gostovanje na festivalu. Nažalost, to se nije dogodilo. Ovim programom odat će se poštovanje ovom velikom autoru. Program vodi Tamara Đermanović, profesorica na Fakultetu humanističkih znanosti u Barceloni.

U subotu 28. kolovoza u 10 sati u vrtu Dominikanskog samostana predviđen je program „Vita contemplativa“ uz čitanje i razgovor o knjizi Thomasa Mertona Mudrost pustinje (Planetopija, 2020) u prijevodu Sande Hržić. Knjiga donosi izreke pustinjskih otaca, kršćanskih pustinjaka. Kako je južna obala Brača poznata po eremitažama u kojima su obitavali pustinjaci, svake godine jedan od programa festivala posvećen je poeziji pustinjaka.

Nadalje, u subotu 28. kolovoza u 18 sati na programu je radionica poezije za djecu „Vizualna i blackout poezija“ u Domu kulture u Bolu koju će voditi književnica i znanstvenica Nada Topić. U večernjem dijelu programa u subotu 28. kolovoza u 21 sat u Teatrinu „Dva ferala“ u programu „Parvo liga“ gošća je pjesnikinja i profesorica Evelina Rudan, četverostruka pjesnička laureatkinja za 2020. i 2021. godinu. Predstavit će se njezina nagrađivana knjiga Smiljko i ja si mahnemo (Fraktura, 2020), pisana na istarskoj čakavici. Knjiga je jezikom, inventivnošću, humorom, toplinom i nadasve pjesničkim umijećem osvojila čitatelje i književne žirije proteklih godinu dana. Autorica je za knjigu dobila nagradu  "Ivan Goran Kovačić", nagradu HAZU, nagradu "Fran Galović" i nagradu „Tin Ujević“.

Iste večeri, u subotu 28. kolovoza u 22 sata u programu „Sa škoja na škoj“ gost je viški književnik Senko Karuza. Predstavit će se njegova nova knjiga poezije Nestajanje (MeandarMedia, 2020). Karuza je znani i omiljeni otočki autor, do sada se istaknuo kratkom pričom, a knjigom Nestajanje otkrio je svoj pjesnički autorski glas.

U nedjelju 29. kolovoza festival završava jutarnjim programom „Šumski panel: ča si čito pasono godišće“ u Cocktail baru Bolero u 10.30 sati, iznad plaže Borak. U 2021. godini kao Godini čitanja kako ju je proglasilo Ministarstvo kulture i Vlada Republike Hrvatske, festival Odvalimo se poezijom ovim će se programom osvrnuti na čitateljske navike, izbore u čitanju, utjecaju digitalne tehnologije na čitanje knjiga kao i na odnos pandemije i čitanja.

*Večernji programi održat će se u kazalištu pod vedrim nebom, Teatrinu „Dva ferala“, u prostoru u kojem ima dovoljno sjedećih mjesta kako bi se mogle poštivati i epidemiološke mjere.  U slučaju kiše, večernji programi održat će se u prostranoj galeriji Doma kulture.

Sva su događanja otvorena i besplatna.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu