Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književna tura #6

Petak
05.04.2024.

Evo nas s prijedlozima za još jedan književni tjedan!

Donosimo književna događanja koja su nam zapela za oko, pritom naravno, škicnite i što smo vam pripremile u Booksi i navratite na poznatu adresu. 

Subotnje predvečerje začinite predstavljanjem knjige koja je jedinstveni kulturni pothvat. 

U subotu, 6. travnja, održat će se predstavljanje knjige Antologija hrvatske i srpske slem poezije u Klubu Močvara. Knjiga na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinja iz dvaju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju uz kritičarsko-teoretičarske tekstove koji daju puni presjek živahne i buntovne svjetske i regionalne slem scene. Uz poeziju, antologija sadrži i nekoliko popratnih tekstova koji pokušavaju arheološki dešifrirati začetke slema u ovim krajevima kroz sjećanja veterana scene, ali i ozbiljnije tekstove književnih kritičara koji fenomenološki sagledavaju i seciraju pjesnički slem pokret. Tamo smo od 18 sati!

Radni tjedan počinjemo razgovorom o jednom od najvažnijih queer pisaca Latinske Amerike u Knjižari Fraktura. 

Književna tribina Književne sudbine klasika očekuje nas u ponedjeljak, 8. travnja, kada će se u 19 sati predstaviti Pedro Lemebel, ikona umjetničko-performerske, književne i popularne scene Latinske Amerike. O knjizi Moj nježni toreadore govorit će kazališni redatelj Ivica Buljan i viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, voditeljica Zbirke fotografije, filma i videa te medijske umjetnosti Leila Topić, a razgovor će moderirati Frakturina urednica Sanja Jovičić. Ulomke iz knjige čitat će glumac Karlo Mlinar.

U utorak, 9. travnja, selimo se na promociju romana u Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Vinkovcima.  

Od 19 sati imamo priliku čuti više o romanu Oče, ako jesi Julijane Adamović, a radi se o atipičnoj obiteljskoj sagi, romanu o ženama i muškarcima, o političkim funkcionarima, o običnim ljudima, nadasve o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim, drugačijim, putem. Uz autoricu, o knjizi će govoriti urednik Seid Serdarević.

Utorak nam je rezerviran i za još jednu književnu tribinu – Hrvatska knjižnica za slijepe ugostit će pisca Svena Popovića. Susret je zamišljen kao predstavljanje autora čije će naslove korisnici upoznati u narednom periodu. Najnovijim romanom, Mali i Levijatan, autor prelazi u sferu fantastike, otkrivajući time bajkovite predjele vlastite mašte na dovitljiv način. Voditelj tribine je autor i urednik Andrija Škare. Dobrodošli ste pridružiti se predstavljanju i razgovoru od 17:30 sati. 

Besplatan program za djecu na kalendaru je označen u četvrtak, 11. travnja, i to u Parku Stara Trešnjevka. 

U susretu temeljenom na slikovnici Jabukan djeca će upoznati autoricu Lanu Momirski i šumski svijet u kojemu se priča odvija. U književnom dijelu susreta razgovarat će se o pitanjima koja muče glavne likove priče: o prijateljstvu, rastancima i vjernosti, o okolišu i suživotu s drugačijima. U praktičnom dijelu, izviđači kroz igru upoznaju djecu s osnovnom opremom za kraći boravak u prirodi.

Krajem idućeg tjedna čeka nas jedna sasvim fina poslastica u obliku čitateljskog kluba

U petak, 12. travnja, Dugine obitelji i Mala otočka biblioteka pozivaju na Zoom susret čitateljskog kluba, odnosno prvu online Duginu Leqtiru. Susret počinje u 19 sati, a roman o kojemu će se razgovarati jest Tatin sin Dine Pešuta. Pridružite se susretu, a prije toga, prijavite se za sudjelovanje na ovoj poveznici

Rasporedi su popunjeni, proljeće uveseljava lijepim vremenom, a knjige su pod rukama – može li bolje? Do sljedeće književne ture!

Možda će vas zanimati
Preporuke
10.07.2024.

'U Elvisovoj sobi': Čudesno vrijeme odrastanja

Sebastijan Pregelj rutinski zaobilazi mnoge zamke koje pripovijesti o odrastanju kriju, primjerice – nepotrebne izljeve patetike, pretjerano moraliziranje i propovijedi.

Piše: F. B.

Preporuke
03.07.2024.

'Lucy Crown': Žrtve vremena i društvenih okolnosti

Likovi u romanu Irwina Shawa su žrtve vremena i društvenih okolnosti u kojima žive, kreću se unutar nametnutih rodnih uloga nesvjesni nezadovoljstva koje im to izaziva. Piše: Ivona Novosel.

Pisma Pukovniku
31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Preporuke
10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu