Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #9

Large promocija  16
Petak
26.04.2024.

U okviru naše književne ture pripremamo se za još jedan književni tjedan, a prigodno uz prvomajsko raspoloženje, obilježit će ga upravo druženje po kvartovima! U Booksi smo na književnim tribinama i razgovaramo o knjigama na čitateljskim klubovima, pogledajte što je sve na rasporedu

U tijeku je KaLibar bestiVal koji je na Pazinskom kaštelu ovih dana okupio različite uzbudljive književno-knjiške sadržaje. Danas popodne tako imate priliku naučiti kako početi i kreirati lik sa Zoranom Žmirićem, kao i poslušati razgovore s Nikolom Strašekom, Katjom Grcić i Zoranom Predinom. Sutra je u planu još jedna radionica i večer ispunjena susretima s piscima – na Kaštelu će vas dočekati Enver Krivac, Mladen Blažević i Kristian Novak.

Ovaj vikend smo u kvartu, i to na čak tri zanimljiva eventa koja preporučujemo.

U okviru VRBIK (KV)ART – Proslave proljeća u zajednici zakazana je projekcija filma Vitić pleše, kao i razgovor s autorom Borisom Bakalom. Polaznice pjesničke radionice Nježnije prema sebi voditeljice Monike Herceg i radionice super kratke priče voditeljice Luize Bouharaoua čitat će svoje radove nastale upravo na spomenutim radionicama. 

Nedaleko od Vrbika, Platforma Upgrade poziva na program Trnje: otvoreni kvart, novi u nizu događaja kojim se testiraju aktivnosti interkulturne integracije kroz kulturu i umjetnost, s ciljem osnivanja Interkulturnog društvenog centra. Program nastoji približiti problematike s kojima se susreću osobe migrantske pozadine u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i kreirati zajedničke trenutke interkulturnih susreta, dijaloga te zabave, s ciljem stvaranja inkluzivne atmosfere koja će se, nadamo se, širiti i izvan ovog događaja. Očekuje vas tribina, izložba fotografija i interkulturni glazbeni program, a kada se pridružiti kojemu od događanja, provjerite ovdje.

U Dubravi je, također u subotu, književno-dramsko popodne pod nazivom Dubrava Striborova, program posvećen proslavi 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić. Prošetajte do perivoja nazvanom po našoj velikoj književnici u Donjoj Dubravi, gdje ćete zateći dječju predstavu i kreativno-likovnu radionicu, voditeljica knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića Jasna Kovačević govorit će o Ivani Brlić Mažuranić kao "hrvatskom Andersenu", dok će Jelena Zlatar Gamberožić imati predavanje o značenju bajki za djecu. 

U ponedjeljak, 29. travnja, nađemo se na promociji pjesničkog prvijenca

Promocija pjesničke zbirke Leptirići u trbuhu, glave na kolcima Nikole Strašeka održat će se od 18:30 sati u zagrebačkom Kinoteka Baru. Zbirka donosi ekspresivne, ponekad i ekspresionističke pjesme, od kojih je dobar dio napisan na mah, udarom zbilje, pa uglavnom objavljivan na autorovu Facebooku. On bira kraći stih, rafalni, to su stihovi koji se čitaju u dahu, a nastojanja koja iz tih stihova izviru idu u dva smjera: ljubavne pjesme teže nepromijenjenosti, trajnoj idili zaljubljenih – izoliranih od vanjskog svijeta. No taj je vanjski svijet proždirući i valja ga revolucionarno promijeniti. Tako o zbirci piše urednik Kruno Lokotar koji će, uz autora i pjesnikinju i kritičarku Mariju Skočibušić, sudjelovati na promociji, a stihove će čitati i Lucija Šerbedžija.

U utorak, 30. travnja, nastavljamo niz razgovora o slikama i pričama.

Kako je Manuel Šumberac postao ilustrator i animator i kako teče njegov kreativni proces? Koliko dugo je ilustrirao Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić i je li mu to bio velik izazov? Kako je počeo raditi na stranom tržištu i koje je razlike primijetio na našem i inozemnom izdavačkom nebu? Što je za njega dobra knjiga i kakve knjige i slikovnice sam voli čitati? O ovim i brojnim drugim temama s Manuelom će razgovarati književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

Zateknete li se u šetnji gradom, ne propustite izložbu Priče koje nas povezuju, slike koje pamtimo koja je nakon Knjižnice Medveščak doputovala u Osnovnu školu Matka Laginje. U školi su se dječji radovi nastali na radionicama vizualnog izražavanja s Anom Kuzmanić u Booksi spojili s radovima nastalim na satovima likovne kulture pod mentorstvom profesora Zorana Kakše. Svi radovi inspirirani su kvartovskim pričama koje su djeci pričali polaznici radionice storytellinga u Booksi pod mentorstvom spisateljica Ivane Bodrožić i Martine Vidaić.

Festivalska događanja također se zahuktavaju: drugo izdanje zadarskog festivala LITaf na rasporedu je od 24. do 26. svibnja. Krovna tema Kopno i more garantira nove pustolovine s likovima iz suvremenih književnih djela hrvatskih, a premijerno i stranih autora. Kako okolina utječe na likove i njihove međusobne odnose i kako se autori koriste prostorom – kopnenim ili onim morskim – da bi nam približili njihove misli, emocije i dvojbe, kroz trodnevni program otkrivat će nam suvremeni pisci, spisateljice, pjesnici i pjesnikinje. 

Rezervirajte svoje datume i za ovih dana najavljeni 23. Festival europske kratke priče koji se održava od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i također u Zadru. Kratkopričaši se ponovno okupljaju, kao i ljubitelji ove forme, tako da se veselimo detaljima!

Pozdravljamo vas do kojeg od ovih druženja u kvartu i idućeg petka kada se opet upućujemo na književnu turu!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu