Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Promocija knjige 'Pčelinja obitelj'

Large dizajn bez naslova   2023 11 22t140951.040
Srijeda
22.11.2023.

Skrenut ćemo pozornost na još jednu zanimljivu promociju i pod vaš književni smjerokaz uvesti Pčelinju obitelj autorice Anje Mugerli, za koju je dobila Nagradu Europske unije za književnost.

Promocija će se održati u utorak, 28. studenog 2023. godine, s početkom u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Knjigu će, uz autoricu, predstaviti sveučilišna profesorica i prevoditeljica Anita Peti-Stantić, znanstvenica Marijana Hameršak i sveučilišna profesorica Dubravka Zima.

Sedam kratkih priča okupljenih u zbirku Pčelinja obitelj uvezuju stari običaji karakteristični za slovensku kulturu, smješteni u neuobičajene kontekste i u suvremenost u kojoj dobivaju novi lik i oslikavaju prostor i vrijeme na drugačiji način. Autorica nas svojom jezičnom virtuoznošću odvodi u svijet koji ne poznajemo, premda živimo u njemu. U središtu zanimanja su obitelji, bilo one neostvarene (Ljubiteljica jabuka), bilo povezane pa onda razdvojene zbog životnih okolnosti (Crveni pijetao), bilo one koje bi u drugim životnim okolnostima mogle postati stvarnima (Pčelinja obitelj)…

Anja Mugerli (1984.) diplomirala je na slovenskim studijima te magistrirala studije performansa i kreativno pisanje. Njena debitantska zbirka kratkih priča Zeleni fotelj objavljena je 2015., a prvi roman, Spovin, 2017. godine. Njeno pisanje karakterizira suptilnost i psihološki uvid u živote protagonista. Piše i drame, od kojih su neke nagrađene međunarodnim nagradama. Govori engleski, španjolski i talijanski te živi u Novoj Gorici. 

Autoricu smo povodom dodjele Nagrade Europske unije za književnost ugostili u parku ispred Bookse, kada je s njom razgovarala Miljenka Buljević.

Ukoliko vam je potreban još jedan nagovor na ovu promociju, za čitanje preporučamo i pozitivnu kritiku Sare Tomac, u kojoj piše sljedeće: 

"Za zaključiti je da je Pčelinja obitelj zanimljivo štivo u kojem je Anja Mugerli mudro iskoristila tradiciju i pretočila je u nešto suvremeno i prisno. Ova zbirka primamljiva je u svojoj tematici i odabiru motiva koje je autorica odlučila na svoj način književno istražiti, a s kojima velike sličnosti lako možemo naći i u vlastitoj bogatoj narodnoj kulturi."

Koje su to sličnosti, a koje razlike, provjerite na ovom predstavljanju, a možete koje pitanje pripremiti i za autoricu!

Izvor: Naklada Ljevak.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu