Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Robert Perišić dobitnik nagrade 'Kamov'

Large large fullsizerender

Foto: Robert Perišić.

Ponedjeljak
20.11.2023.

Dobitnik Nagrade 'Kamov' Hrvatskog društva pisaca za najbolju knjigu u 2023. godini je Robert Perišić za roman Brod za Issu.

Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 97 naslova, a o dobitniku je odlučio žiri u sastavu: Nadežda Čačinovič, Irena Matijašević Nikola Petković.

U nastavku slijedi dio iz obrazloženja žirija:

"Robert Perišić, osluškujući vjetar koji piscu posuđuje glas i tako ga eko-projektom dekolonizira, emancipira od uvriježenog ego-projekta i s nama dijeli: sklad svega što jeste na način da je lišeno hijerarhije, da je odustalo od patrijarhalne osi simboličkog reda Zapada, samim time što jest: bilo da se radi o tlakovima zraka, o razinama vode, o tišini kamena i prigušenosti vatre, o elementarnim i apriornim staništima i bića i bivanja, o balansiranju, kruženju, bljesku i mirovanju… sve ima rezultat. Rezultat koji je ne samo najljepši, nego i jedini smislen, ukoliko se iz njega iseli interes, ideja progresa koji je samo drugo ime za eksploataciju, za koncept profita, ime onog materijalnog, onog koristi… Rezultat koji, čitateljstvu koje se čitajući Brod za Issu stapa i sljubljuje s ovom jedinstvenom knjigom pretvara ne samo u užitak u tekstu već i u trenutke spoznaja.

Ja je, čitamo, veoma posebna riječ koja može narasti. Zamjenica kojom se voli, povjerava, ali i provjerava, njome se i laže i ratuje. Ova ljudska i odviše ljudska knjiga nije na prvi pogled knjiga o ljudima, ali je itekako knjiga za bića u posjedu govora, sluha, pisma: poput jedne joj od prethodnica, knjiga je za svakoga i ni za koga. Kao i njegovi zapisi o ropstvu, o vjetru, o naseljavanju, migraciji, kolonizaciji, knjiga koja je svakom svojom stranicom čvrsto na zemlji, istovremeno se u potpunosti predajući vjetru: vjetru samome, vjetropiru riječi, prostoru misli, slika i spoznaja… Njezin autor, Robert Perišić odjednom je posvema drukčiji. Ne samo u odnosu na njegove prethodne knjige, nego i u odnosu prema književnosti samoj. Ne nužno ovoj nacionalnoj; književnosti uopće."

Radi se o romanu u kojemu, tijekom putovanja od Sirakuze do Visa, odnosno davne Isse, razmišljamo o povezanosti čovjeka, životinje i prirode, i to uz neobičnog fiktivnog suputnika-komentatora. O procesu pisanja, jeziku prirode, meandriranju između osobno postavljenih izazova i odmaku od očekivanja publike autor je razgovarao s Anjom Tomljenović, a intervju možete pročitati ovdje.

S ovom odlukom složili bi se i čitatelji i čitateljice Booksinog Book Cluba koji su u ožujku čitali ovaj roman i zaključili kako ima "ono nešto". Njihove dojmove provjerite na linku

Ususret proglašenju dobitnika ili dobitnice nagrade, Hrvatski Feministi su objavom na društvenim mrežama upozorili na probleme koji su se pojavili u procesu žiriranja, posebno što se tiče uloge člana Nikole Petkovića, pri čemu se žiri dosad nije javno izjasnio. 

Izvor: Hrvatsko društvo pisaca

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu