Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Šest finalista nagrade 'Fric'

Large large 260621672 2044865259028538 2117435469145840544 n

Foto: Književna nagrada Fric

Ponedjeljak
04.12.2023.

Posljednjeg dana Sa(n)jam knjige u Puli proglašeni su finalisti nagrade Fric za najbolje djelo fikcijske proze 2021/22. 

U pitanju su četiri romana i dvije zbirke priča, a radi se o sljedećim naslovima: Peléov priručnik Dragana Juraka, Mirovanje Dunje Matić, Gracija od čempresa Želimira Periša, Brod za Issu Roberta Perišića, Ljeta s Marijom Olje Savičević Ivančević i Sama Ivane Šojat

Finaliste je odabrao žiri predvođen predsjednicom, teatraloginjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić.

Objašnjenja žirija možete provjeriti na linku, a u nastavku čitajte što su o finalistima tijekom godine pisali Booksini kritičari i kritičarke!

Ovako je pisao Matija Prica o knjizi Peléov priručnik:

"Peléov priručnik Dragana Juraka dobar je i zanimljiv roman vrijedan čitanja. Siže i fabula većim su dijelom kvalitetno strukturirani i vođeni te uspijevaju zaintrigirati čitatelja, jednako kao i teme koje se provlače i kojima se autor poigrava u djelu. Osim toga, radi se o jednom od relativno rijetkih metafikcionalnih romana u regionalnoj književnosti te nam, uz sve njegove boljke, ostaju želja i nada da nije Jurakovo posljednje, a ni najbolje ostvarenje."

Sara Tomac je o romanu Mirovanje zaključila: 

"Mirovanje je u mnogočemu savršeno suvremena knjiga. Osim što se odabirom forme (pseudo)dnevničkih zapisa uklapa u recentan niz književnih djela koja obožavaju autofikciju, izuzetno vjerno, iako možebitno suvišno, dokumentira i jedan konkretan isječak povijesti. Još relevantnije od toga, autorica precizno zahvaća fragmentirano stanje suvremene osobe, raštrkanost individue koju izaziva suvremeno društvo te prazninu koju neuspješno hvatanje smisla i uspjeha ostavlja. Konstantna izgubljenost i potraga za pripadanjem kao da su postale dio identiteta, i Dunja Matić vješto i pedantno istražuje odraze tog stanja u sebi samoj, a potom poetski mapira ono što ondje zatekne. Mirovanje je lijepo i ujednačeno napisan roman prepun rezigniranosti, sjećanja i nostalgije, tihi manifest borbe za opstanak te dokument o senzibilitetu, ali i izdržljivosti jedne generacije."

Matija Prica pažljivo je iščitao i zbirku priča Gracija od čempresa

"Na općenitijoj razini provodna ideja ove zbirke jest svijest o inherentnoj ambivalentnosti svakog pojma te o artificijelnosti svake priče kao suštinski arbitrarnog skupa vrijednosti i odnosa koji svoje fikcionalne postavke pretendira prevesti u realne oblike stvarnoga svijeta. Pritom, svaki fenomen na razini ideje, potencije, sadrži istovremeno sve pozitivne i negativne kvalitete, a tek način na koji ćemo tu ideju realizirati, odnosno prevesti u pojavnost, odredit će kakvu će ulogu imati i kako će funkcionirati u društvenom kontekstu. Naravno, posljednji dio – tko će i kako svoje ideje realizirati – ovisi prije svega o tome tko posjeduje dominantnu društvenu poziciju, a kome ona pripada ovisi o tome tko posjeduje najveću silu i spreman ju je iskoristiti za vlastite ciljeve."

O romanu Ljeta s Marijom Maja Abadžija zapisala je sljedeće: 

"Recimo još i da među najveće kvalitete knjige spada humor, ponekad nježan i empatičan, nikad bez satirične žaoke (npr. prizor odraslog muškarca koji spava u majčinom krilu nakon ručka), a već u sljedećoj iteraciji sasvim neobuzdan (primjerice, u nezaboravnom odlomku kada majka Maša bdije nad toaletnim navikama Marijole, bodreći svaki buć! koji bi odzvonio u zahodu: Bravo Dalmatinac! Bravo Crnogorac! Evo ga, Bosanac! Opa, Hrvat! Evo Srbin! (20)). Na nivou stila također nema prostora za zamjerke – dijalozi su dinamični, lirske sekvence svedene i disciplinirane, sve je podređeno samim pričama, te se čita lako i brzo. Savičević Ivančević doista je vrsna pripovjedačica koja uglavnom uspijeva držati kontrolu nad svim značenjskim nivoima i formalnim elementima teksta, tvoreći cjelinu koja je, uprkos očiglednoj kompleksnosti, pitka i lako čitljiva. Iako je na trenutke sentimentalna, njeno preispitivanje ženske zaostavštine nikada nije pojednostavljeno niti jednodimenzionalno."

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili, redom: Damir Karakaš i Sjećanje šume, Jurica Pavičić i Crvena voda, Darko Cvijetić i Schindlerov lift, Marko Gregur i Vošicki, Damir Uzunović i Ja sam te Miljenko Jergović i zbirka priča Trojica za Kartal.

Novog dobitnika ili dobitnicu saznat ćemo uskoro, i to 15. prosinca. 

Izvor: 24sata.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu