Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Što se događa s Anom?

Large  dsc5007

Fotografija: Iva Perković, Interliber.

Petak
24.11.2023.

Posljednjih sati u privatnim prepiskama i ponekom statusu na društvenim mrežama, iako medijski još relativno nepopraćena, širi se vijest da Ana Miloš, perspektivna mlada spisateljica i pjesnikinja iz Srbije, ne postoji. Dakle, autorica čija je knjiga Kraj raspusta i druge priče (Booka, 2021.) ostvarila popriličan regionalni uspjeh nije stvarna, čitava njena biografija navodno je izmišljena.

Bomba je to koja je bačena uz objavu knjige Po zanimanju: Ana Milošu izdanju Platoa, a opis knjige na njihovim stranicama glasi ovako:

„Ko je Ana Miloš i kako se danas u Srbiji objavljuju knjige? Čitajte na sopstvenu odgovornost.“

I:

"'Po zanimanju: Ana Miloš' je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik…ili književnica.

Svi ti najrazličitiji doživljaji mnogih književnika, urednika, prevodilaca, lektora, čitalaca, novinara, kritičara, poznanika, možda i prijatelja, simpatija, mrzitelja, nemih posmatrača iz mračnih kutaka internetskog prostranstva, a sa kojima je Ana Miloš na različite načine dolazila u kontakt, davali su joj uvek još jedan sloj.

 Naravno, to se stalno dešava: mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama.

Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspeli da od nekoga ko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu.“

Iako stranica izdavača trenutno ne navodi autora/icu, u knjizi nedvosmisleno stoji kako je autor knjige, projekta Ana Miloš, pa i svih prethodnih "Aninih knjiga" pisac Miloš K. Ilić.

Pompozan (marketinški) potez – "Anin", Milošev ili izdavačev – sasvim sigurno, ali i nešto puno problematičnije – priča će se zaokružiti narednih dana.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu