Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Zajedno smo jači - znanjem protiv krize

 
Zajedno smo jači - znanjem protiv krize je projekt usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva.
Nezavisna kultura jedno je od najdinamičnijih polja djelovanja civilnog društva u Hrvatskoj koje karakteriziraju inovacija, fleksibilnost, inkluzija, društvena angažiranost te eksperimentalnost i interdisciplinarnost. Organizacije koje djeluju u tom polju aktivno djeluju u zajednici te u svoj rad ravnopravno uključuju društvene manjine i socijalno isključene grupe. Djelovanje organizacija nezavisne kulture često je okrenuto rodnim, nacionalnim ili drugim manjinama i osjetljivim skupinama koje nastoji uključiti u rad ili im ponuditi angažirane sadržaje. Te organizacije imaju velik značaj i za lokalne zajednice diljem RH jer u manjim mjestima nude jedine kulturne programe, uređuju lokalne tiskane ili elektroničke medije, a često su okupljene i oko zajedničkih prostora koji ispunjavaju višestruku ulogu: osiguravaju prostor za rad i prezentaciju programa te angažiraju lokalnu publiku kojoj nude nove sadržaje i predstavljaju mjesta društvenosti.
Ovaj angažman u zajednici pokazao se izuzetno važnim za vrijeme krize izazvane epidemijom koronavirusa i potresa u Zagrebu pri čemu su te organizacije radile za zajednicu i s njom na proizvodnji besplatnih kulturnih sadržaja, pružanju podrške sugrađanima kroz organizaciju grupa solidarnosti te ustupanju na korištenje svojih prostornih, tehničkih i organizacijskih resursa drugim organizacijama i pojedincima koji zbog krize nisu imali mogućnost sami provoditi svoje aktivnosti. Kao što se pokazalo za vrijeme krize, kultura je bila jedan od glavnih puteva povezivanja s drugima u vrijeme društvene distance te ključno mjesto socijalizacije u vrijeme online komunikacije i rada od doma, a organizacije nezavisne kulture su pokazale responzivnost prema potrebama zajednice i svoje aktivnosti brzo prilagodile upravo tim potrebama, naročito onima mladih, nezaposlenih, manjinskih i ranjivih skupina te starijih sugrađana. Istovremeno, ove organizacije rade u nestabilnom financijskom okruženju te im nedostaje ljudskih i financijskih kapaciteta za sistematiziranje stečenih znanja čime je otežan transfer znanja na nove zaposlenike, ali i za rekapitulaciju vlastitog djelovanja.
Stoga je projekt usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva da usustave i očuvaju prakse i znanja koje su do sada stekle kako bi ih mogli prenijeti svojoj lokalnoj zajednici te na osnaživanje organizacija koje sudjeluju u projektu da svoja znanja sistematiziraju i dokumentiraju, prenesu na mlađe generacije zaposlenika i suradnika i podijele ih sa svojom zajednicom kako bi se više građana moglo uključiti u prepoznavanje i rješavanje problema na lokalnoj razini.
 
Projekt provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u svojstvu koordinatora s partnerima Art radionicom LazaretiCentrom za dramsku umjetnostKurzivom – Platformom za pitanja kulturemedija i društva te Autonomnim kulturnim centrum Attack! kroz 7 radionica, 1 volonterski program, 3 otvorena razgovora, 3 dubinska intervjua i 1 proces mapiranja. Projekt će rezultirati online bazom suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi i online priručnikom za besplatno korištenje, kao i zagovaračkim dokumentom kojim se prepoznaje važnost dokumentiranja kao prakse prijenosa znanja na nove generacije zaposlenika, aktivista i volontera u civilnom društvu.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 490.680,27 kn od čega se 417.078,23 kn osigurava iz proračuna EU, a 73.602,04 kn iz državnog proračuna. Sadržaj je isključiva odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

 

 

                                                 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu