Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
30.03.2024. u 11:00 @ Booksa

Filmsko-čitateljski klub: 'Inkal'' i 'Dina'

Large untitled design  27
Četvrtak
21.03.2024.

Na susretu Filmsko-čitateljskog kluba u ožujkurazgovaramo o antologijskom stripu Inkal (scenarij: Alejandro Jodorowsky, crtež: Jean Giraud Moebius), a jednom od najslavnijih predstavnika grafičkog romana uopće pridružujemo i dokumentarac Franka Pavicha Dina Alejandra Jodorowskog (Jodorowsky's Dune, 2013) o najvećem nikada snimljenom filmu i njegovu osebujnom autoru. 

Ovime se na manje konvencionalan način pridružujemo sveopćem uzbuđenju oko pojave drugog nastavka Dine Denisa Villeneuvea i dajemo si širi kontekst za razgovor o fenomenu Herbertova romana, njegovih ekranizacija, ali i općeg vizualnog nasljeđa Arrakisa.

Voditelj kluba je Silvestar Mileta.

Prijaviti se možete na booksa@booksa.hr 

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Filmsko-čitateljski klub

Koliko ste puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Popularno mišljenje kaže da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, međutim, nije rijetko da naiđemo na primjere u kojima nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe. Što čini dobru adaptaciju – vjernost predlošku ili sloboda interpretacije? Je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element da bi ono što nas je osvojilo u jednom funkcioniralo i u drugom mediju? O svemu tome raspravljamo u filmsko-čitateljskom klubu, zajedničkom pothvatu Bookse i Kina Kinoteka, u kojem spajamo naše dvije velike ljubavi – književnost i film. Klub moderira voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu