Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Siječanjske pohvale Booksinih čitateljskih klubova!

Large untitled design  30
Petak
09.02.2024.

Pohvale su frcale na svim Booksinim čitateljskim klubovima u siječnju. U nastavku pročitajte mini izvještaje, a ako se želite priključiti nekom od čitateljskih klubova, pišite nam na booksa@booksa.hr!

Razgovor o Gogolju kao našem suvremeniku, na Filmsko-čitateljskom klubu koji vodi Silvestar Mileta, odveo je članove kluba onkraj njegova nezahvalnog položaja prečesto neprimjereno obrađivanog lektirnog klasika i podrazumijevane točke povijesti književnosti, dok ih je remek-djelo Nos ili zavjera odmetnika Hržanovskog iznenadilo, preplavilo likovnim, glazbenim i filmskim referencama te im produbilo interes za umjetničku animaciju.

Na siječanjskom sastanku Tematskog čitateljskog kluba čitala se knjiga Beskraj u trsci (V.B.Z., 2023., prijevod Silvana Roglić) filologinje Irene Vallejo, koja se bavi kulturnom i društvenom pozicijom i ulogom knjige i književnosti u antičkom svijetu. Od raznih tema i perspektiva koje knjiga nudi razgovor se usmjerio ka pitanju o mogućoj motivaciji za skupljanje i stvaranje zbirki knjiga i/ili umjetnina; o njihovoj društvenoj važnosti te tome koliko je lako i koliko malo je potrebno da se čak i najveće i najsustavnije zbirke unište i nestanu, a s njima i svo znanje i informacije koje su čuvale. Povezujući temu knjige s aktualnom kulturnom, političkom i društvenom situacijom, razgovaralo se i o povezanosti i upisanosti politike i ideologije u kulturu i kulturnu proizvodnju te o ulozi i funkciji kulture u suvremenom društvu, a sve uz moderatora Matiju Pricu.

Čitateljski klub poezije, prvi koji je vodila Martina Vidaić, u siječnju je čitao zbirku pjesama u prozi Projekt Poljska (Meandarmedia, 2014.) Ivana Šamije, povodom desete godišnjice njena izdanja. Članovima kluba knjiga se svidjela iz više razloga, možda najviše zbog posebnog i minuciozno promišljenog stila kojim je pisana, a neuhvatljivost konačnog značenja sve nas je potaknula na zanimljiva promišljanja. 

Booksa Book Club razgovarao je o romanu Petra Andonovskog Strah od barbara (Hena com, 2023., prijevod Ivica Baković). Voditeljica Anja Tomljenović sastanak ovako komentira: "O pojedinačnoj usamljenosti i izolaciji koju smo tumačili i kao kolektivno stanje svijesti čitali smo u isprepletenim pričama dviju žena, Oksane i Pinelopi, koje su sličnije nego što bi se to učinilo na prvi pogled. U neočekivanom kraju koji je neke od nas ostavio sa željom za daljnjim čitanjem, obradovao nas je i autor koji tako dobro portretira ženske likove!"

Booksa Book Club + pozabavio se zbirkom priča Tišina u osinjaku (Fraktura, 2023.) Luke Ostojića. "Za ovu zbirku priča pohvale su samo redom frcale!" kaže Anja Tomljenović. "Zabavna je i duhovita, bez generacijskog jaza, a izdvojili smo i stil pisanja između snova i realiteta koji nam se svidio te fantastične dijaloge. Svako od nas ponio je sa sobom barem jednu ili dvije priče koje su se snažno upisale u dojmove, a užitak u tekstu podijelili smo i u opuštenom druženju s Lukom."

Naslov za prvi sastanak Feminističke čitaonice u 2024. polaznici su birali među finalistima regionalnog književnog izbora "Štefica Cvek". "Jedan od hladnijih siječanjskih dana proveli smo u Booksi uz šalicu čaja i roman Ljeta s Marijom Olje Savičević Ivančević (Fraktura, 2022). Prateći fragmente o generacijama jedne obitelji od početka 20. stoljeća do suvremenosti, otvorili smo mnoga pitanja o ženskim granama rodoslovnih stabala u književnosti i povijesti", kaže nam moderatorica Mirela Dakić.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu