Piše: Booksa

Na blic o knjizi: 'Nedovršena'

S naslovnice knjige.

Naslov knjige: Nedovršena Autor knjige: Marina Gudelj Izdavač: Hena com Godina izdanja: 2021
Petak
11.03.2022.

Marini Gudelj postavili smo blic pitanja o knjizi Nedovršena, koja je opisana kao: "Roman koji se bavi infrastrukturnim, a ne pomodnim pitanjima identiteta, ulogom sjećanja, ali i statusom fikcije, koji spaja dramu glavne junakinje i intrigantna filozofska pitanja o kriterijima postojanja." (Kruno Lokotar)

U kakvim uvjetima i koliko dugo je nastajala knjiga Nedovršena?

Iskreno, ne znam točno koliko je dugo nastajala, ali radi se o godinama, a samim time mijenjali su se uvjeti – bila sam malo zaposlena, malo nezaposlena, ponekad i besposlena u potrazi za disciplinom. Još važnije, mijenjala sam se ja. Knjiga je započeta i završena bez ikakve primisli o objavljivanju.

Ne dotičući se njenog sadržaja, u jednoj nam rečenici opišite knjigu.

Mahnita potraga, nemoguće razrješenje.

Možete li je opisati pomoću druge vrste umjetnosti (glazba, slika, fotografija, film…)?

Mogu reći da roman radnoj obuhvaća sve ovdje navedene medije, često upravo kao točke pokretanja radnje. Vrti se tamo dosta Joy Divisiona i nešto Syda Barretta, no baš za opis bih, odabrala Nolanov film Memento.

Koje vam je dijelove knjige bilo najdraže pisati, a s kojim ste se dijelovima “borili”?

Najdraže su mi bile umetnute pričice iz povijesti književnosti ili psihologije i dijelovi koji su zalazili u digresiju. Možda zato jer je Nedovršena na koncu roman o nostalgiji. Teški dijelovi i oni za koje ponekad nisam imala volje su bili oni kad je trebalo dugo boraviti u glavi protagonistice.

Kako znate kad je djelo gotovo? Kako staviti konačnu točku?

Čini mi se kao da prepoznam kad je nešto višak. Što se tiče ovog romana, prije same radnje, u glavi sam imala konačan kraj.

U 3 glagola recite nam nešto o sebi?

Čitam. Šetam. Zamišljam.

S kojim biste književnim likom voljeli popiti kavu/čaj/alkoholno piće po izboru?

Znam da će zvučati potpuno ludo, ali vezana sam za mnoge književne likove. Ovdje ću izdvojiti Margaritu iz Majstora i Margarite, s njom bih se zadržala u jednom od kazališnih barova. Rado bih s Gandalfom podijelila lulu i poslušala nekoliko mudrosti kojima ću razbijati glavu. Za kraj, morala bih biti nepozvan gost na obiteljskoj večeri Salingerove obitelji Glass.

Što trenutno čitate i zašto?

Trenutno sam umiješana u nekoliko knjiga. To su dvije zbirke poezije koje polako čituckam jer ne znam brzo čitati pjesme. Radi se o zbirci Loosestrife Stephena Dunna i Pjesmama i prozi Tomasa Tranströmera. Osim toga, čitam Kuću na kokošjim nogama Sophie Andreson jer mi se sviđa tematika i novi krimić Tane French Tragač jer je sjajna unatoč žanru koji se često smatra trivijalnim.

Možda će vas zanimati
Na blic
08.01.2024.

Književni upitnik: 'Živa knjižnica'

O posebnoj knjižnici koja se hvata ukoštac s teškim pitanjima i projektu riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
28.09.2023.

Književni upitnik: Damir Imamović

Povodom predstavljanja albuma 'The World And All That It Holds', nastalog prema motivima romana Aleksandra Hemona, Damiru smo postavile nekoliko pitanja o vezi književnosti i glazbe u njegovom životu.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
29.05.2023.

Književni upitnik: 'Komikaze'

O reakcijama publike na stripove iz cijelog svijeta, izazovima malog izdavaštva i planovima za ljeto razgovarali smo s Ivanom Armanini. 

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
19.05.2023.

Književni upitnik: 'Mala otočka biblioteka'

Naša sugovornica je Anamarija Amlica Levak, a saznali smo više o čitateljskim i društvenim aktivnostima na otoku Mljetu.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
27.04.2023.

Književni upitnik: 'Impulsi udobnosti'

Naša sugovornica je Kristina Tešija, a saznali smo više o newsletterima koji u naše sandučiće elektronske pošte donose književnost.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
20.04.2023.

Književni upitnik: 'Bliski susreti jezične vrste'

Razgovarali smo s Gajem Tomašem o podcastu koji se inspirira najrazličitijim (ponekad neočekivanim) segmentima jezika oko nas.  

Piše: Anja Tomljenović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu