Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Četvrtak
02.11.2023.

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki koje nastupaju s manje ili više feminističkim stavovima. Koja je u tom kontekstu uloga regionalnog književnog izbora "Štefica Cvek" - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Dara Šljukić istaknula je važnost kritičkog pristupa svakom tekstu, pa i onima koji uđu u uži izbor "Štefice Cvek", a kao konačan ishod "Štefice" vidi promjenu onoga što je očekivano u književnom polju. 

Maja Abadžija istaknula je kako je "Štefica Cvek" prirodan odgovor na mizogine ispade i sistemsku nejednakost u književnom polju, a kao njenu ključnu ulogu vidi da i ono što je književno uspješno kritički sagleda.

U razgovoru je bilo riječi i o "Antištefici" kao potencijalnom načinu progovaranja o negativnim fenomenima u književnosti, kriterijima prilikom žiriranja, odabranim knjigama i brojnim drugim temama.

Booksa · Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Glazba: 3 am West End, statusq, izvorlicenca.

Možda će vas zanimati
Podcast
21.12.2023.

Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

U posljednjem Booksinom podcastu u 2023. godini donosimo književni osvrt na godinu koja završava! Prisjetili smo se događaja, osoba, fenomena, književnih nagrada i knjiga, ali skandala koji su je obilježili.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
17.12.2023.

Pobunjeno o palestinskoj književnosti

U novoj seriji podcasta razgovarat ćemo o ratu i nasilju te njihovoj reprezentaciji i narativizaciji u književnosti. Prvi podcast posvećen je palestinskoj književnosti.

Podcast
15.12.2023.

Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

U novoj epizodi Booksina podcasta razgovarali smo o pjesničkim knjigama "Reci vatra" Selme Asotić i "A htela sam" Maje Solar, koje su se našle u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru "Štefica Cvek".

Kritike
12.12.2023.

'Noćni autobus': Izvan Jugoormana

Stefan Alijević je ambicioznim pristupom u ovoj zbirci priča pokušao raskrinkati patologiju savremenog društva, otvarajući neke vrlo bitne teme.

Piše: Dalibor Plečić

Podcast
27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Kritike
11.07.2023.

'Ofelija, baštovanka': Što slijedi kad se vrt prekopa?

'Ofelija, baštovanka' Nikoline Todorović sadržaj smješta u različite slojeve jezika, istražujući njegovu dubinu i prohodnost.

Piše: Lucija Butković

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu