Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

Fotografija Lucije Butković: Vedran Metelko.

Petak
15.12.2023.

U novoj epizodi Booksina podcasta razgovarali smo o pjesničkim knjigama Reci vatra Selme Asotić i A htela sam Maje Solar, koje su se našle u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru "Štefica Cvek".

Podcast je moderirao književni i kazališni kritičar Borisav Matić iz Srbije, a sudjelovali su književni kritičar i kritičarka Ivan Šunjić iz BiH i Lucija Butković iz Hrvatske.

Reci vatra feministička je pjesnička zbirka, s naglašenom lezbijskom perspektivom, suočavanjem s generacijskim traumom rata, koje je kod Selme u srži antiratno i antinacionalističko, a pjesnikinja piše stihove koji su snažni, intimni i kolektivni, oštri i angažirani. S druge strane, u stihovima i proznim, dnevničkim zapisima zbirke A htela sam Solar jezikom koji je mešavina ekavice i ijekavice, i poetičan i političan, bilježi nesanicu, ljubav, tjeskobu, seks, društvenu nejednakost i materijalnu nesigurnost - angažirano, erotično, vješto i zavodljivo. [Iz obrazloženja izbora.]

Što o knjigama kažu Ivan, Lucija i Borisav te kako se uklapaju u koncepciju i vrijednosti izbora "Štefica Cvek" - saznajte u podcastu!

Booksa · Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

 

Glazba: 3 am West End, statusq, izvorlicenca.

Možda će vas zanimati
Podcast
21.12.2023.

Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

U posljednjem Booksinom podcastu u 2023. godini donosimo književni osvrt na godinu koja završava! Prisjetili smo se događaja, osoba, fenomena, književnih nagrada i knjiga, ali skandala koji su je obilježili.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
17.12.2023.

Pobunjeno o palestinskoj književnosti

U novoj seriji podcasta razgovarat ćemo o ratu i nasilju te njihovoj reprezentaciji i narativizaciji u književnosti. Prvi podcast posvećen je palestinskoj književnosti.

Podcast
27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Podcast
02.11.2023.

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki. Koja je u tom kontekstu uloga 'Štefice Cvek' - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Podcast
16.11.2022.

Booksin podcast: 'Procvat kritike danas?'

U drugoj epizodi podcasta snimljenog usuret Booksinom kritičarskom kolokviju razgovarali smo s kritičarkama i kritičarem Anom Fazekaš, Dunjom Ilić i Matijom Pricom.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
14.11.2022.

Booksin podcast: 'Nije nikad bilo zlatno doba kritike'

S kritičarkama Majom Abadžija i Lamijom Milišić te Daliborom Plečićem razgovarali smo o književnoj kritici.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu