Pobunjeno o palestinskoj književnosti

Vizual: Yana Adamovic.

Nedjelja
17.12.2023.

U novoj seriji podcasta naslova Pobunjeni podcast, koji osmišljavaju Booksa i Pobunjene čitateljke, razgovarat ćemo o ratu, nasilju, političkim i društvenim varijablama koje uvjetuju i omogućuju rat i nasilje; promišljanju, reprezentaciji i narativizaciji rata u književnosti, s posebnim naglaskom na konflikte u Palestini, Ukrajini, Sudanu, a naposljetku i zemljama bivše Jugoslavije.

U podcastima će se nastojati odgovoriti na pitanje može li književnost danas probuditi empatiju i razumijevanje u čitateljima, te otvoriti prostor za glasove pisaca i spisateljica iz zemalja koje su trenutno u sukobima, glasove koje nemamo prilike često čuti.

Tema prvog podcasta je palestinska književnost. U prvom dijelu (počinje na 00:04:50) Maja Abadžija razgovarala je s književnim kritičarem Borisavom Matićem i kritičarkom Frosinom Krushkarovskom o romanu Sporedni detalj (Minor detail) Adanije Shibli, o otkazivanju dodjele nagrade na Frankfurtskom sajmu knjiga, kritikama romana, reprezentaciji nasilja i tijela i brojnim drugim temama. U drugom dijelu podcasta (počinje na 01:05:30) Borisav Matić razgovarao je s Miljenkom Buljević o antologiji levantske književnosti Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju, objavljenoj u sklopu Booksine Revije malih književnosti, čija je programska direktorica. Treći dio podcasta (počinje na 01:22:27) sadrži razgovor Ivane Dražić s Renad Qubbaj, direktoricom palestinskog Tamer instituta za obrazovanje u zajednici, smještenog na Zapadnoj obali i u Gazi, o aktivnostima instituta u za vrijeme rata i agresije, ulozi književnosti u okolnostima rata te općenito o palestinskoj književnosti.

Razgovor je na bhsc, makedonskom i engleskom jeziku.

Booksa · Pobunjeni podcast: Palestina

Montaža: Ivana Dražić.
Vizual: Yana Adamovic.
Glazba: Pixabay.

Možda će vas zanimati
Podcast
21.12.2023.

Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

U posljednjem Booksinom podcastu u 2023. godini donosimo književni osvrt na godinu koja završava! Prisjetili smo se događaja, osoba, fenomena, književnih nagrada i knjiga, ali skandala koji su je obilježili.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
15.12.2023.

Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

U novoj epizodi Booksina podcasta razgovarali smo o pjesničkim knjigama "Reci vatra" Selme Asotić i "A htela sam" Maje Solar, koje su se našle u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru "Štefica Cvek".

Podcast
27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Podcast
02.11.2023.

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki. Koja je u tom kontekstu uloga 'Štefice Cvek' - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Podcast
16.11.2022.

Booksin podcast: 'Procvat kritike danas?'

U drugoj epizodi podcasta snimljenog usuret Booksinom kritičarskom kolokviju razgovarali smo s kritičarkama i kritičarem Anom Fazekaš, Dunjom Ilić i Matijom Pricom.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
14.11.2022.

Booksin podcast: 'Nije nikad bilo zlatno doba kritike'

S kritičarkama Majom Abadžija i Lamijom Milišić te Daliborom Plečićem razgovarali smo o književnoj kritici.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu