Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3

Još jedan besplatan klasik na BEK-u

Large forster     soba s pogledom
Srijeda
13.07.2022.

Dopunite svoju ljetnu listu za čitanje još jednom preporukom!

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] novi prijevod klasika Edwarda Morgana Forstera Soba s pogledom koji potpisuje Kristina Vlašić.

Edward Morgan Forster jedan je od najpoznatijih engleskih romanopisaca (1879-1970), a pisao je i pripovijetke, eseje i libreta. Bio je nominiran za Nobelovu nagradu za književnost čak šesnaest puta. Kako je sam isticao, postao je pisac uglavnom zahvaljujući naslijeđenoj zakladi od osam tisuća funti (današnji ekvivalent od nešto manje od milijun funti) koja mu je omogućila lagodan, iako ne i rastrošan život, kao i brojna putovanja. Svi Forsterovi romani doživjeli su cijenjene i zapažene filmske adaptacije.

Roman Soba s pogledom Edwarda Morgana Forstera objavljen je 1908. godine. Odmah po izlasku izvrsno je prihvaćen i dobio je sjajne kritike te je postao bestselerom, iako ne razrađuje tada omiljene teme industrijskog napretka, političkih i kolonijalnih prilika, a u prvom planu nisu čak ni klasne razlike, uvijek omiljena tema engleske književnosti.

Radnja počinje u pansionu Bertolini u Firenci kamo je mlada Lucy Honeychurch doputovala u pratnji svoje rođakinje Charlotte Bartlett, starije usidjelice zadužene za brigu o mladoj djevojci. Lucy, kojoj ne saznajemo točnu dob, osjeća da se našla na životnoj prekretnici odrastanja – pokušava dokučiti tko je i što želi od života. U tome joj svjesno i nesvjesno pomažu ostali gosti pansiona, svi Englezi i već oblikovane osobe koji joj svojim karakterima, riječima i postupcima pružaju uvid u kojem je smjeru mogu odvesti određeni životni izbori. Firenca je grad u kojem Lucy počinje učiti putem pokušaja i pogreški. Zbog jedne takve greške, poljupca koji joj u polju ljubičica udijeli mladi George Emerson, još jedan gost pansiona Bertolini, pod pritiskom svoje rođakinje djevojka mora gotovo preko noći pobjeći u Rim.

U drugom dijelu Lucy, sada kod kuće u Engleskoj, sklapa zaruke s bogatim i uglednim poznanikom čiju su obitelj ona i rođakinja zatekle u Rimu. No zaručnici se ne poznaju dovoljno i zaruke se, uvelike zbog Lucy, neće kretati namjeravanim smjerom. U međuvremenu je, igrom slučaja, u mjesto u kojem Lucy živi došao George Emerson i unajmio kuću za svojeg ostarjelog, bolesnog oca…

Iako se ovaj roman često karakterizira kao ljubavni s elementima humora, to je samo površna, gotovo netočna interpretacija. Soba s pogledom u prvom je redu roman o ljubavi samoj, o ljubavi čovjeka prema samome sebi, jer samo iz nje može nastati ljubav prema bližnjima i ljudima uopće.

Vrijedi napomenuti kako je tijekom prvog polugodišta 2022. godine na mrežnim stranicama BEK-a 120 524 korisnika online čitalo 53 053 e-knjige, a na svoje uređaje preuzeli su ih još 36 112, što znači da su korisnici projekta ukupno čitali 89 165 e-knjiga.

Najviše se čitala Maša Kolanović (Sloboština Barbie), Ivana Bodrožić (100% pamuk), Marina Vujčić (Tuđi život), Ana Ahmatova (Tri jeseni), Branko Maleš (Trickster), Mario Brkljačić (Gledaj me u oči)... U travnju je objavljen ženski pjesnički blok, a u lipnju muški pjesnički blok, oba s po sedam pjesničkih naslova, od kojih je čak šest nagrađivano.

Popis za čitanje sve je dulji, a ljeto nam tako brzo protječe. Brojimo sitno do godišnjeg pa se bacamo na čitanje u nekoj finoj morskoj hladovini!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 348359376 935415897770747 570711448858331052 n 02.06.2023.

Knjiga koju pokreću slike

Booksa Book Club pozitivno je ocijenio roman 'Zima u Sokchu' koji je u jezgrovitom jeziku aktivirao sva naša osjetila.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage novo 10.05.2023.

Neodoljivi svijet književnosti

Booksa Book Club uživao je u zaigranom i dinamičnom romanu 'Forsiranje romana-reke', za koji je Dubravka Ugrešić dobila NIN-ovu nagradu.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage mjesto presjedanja 05.05.2023.

'Mjesto presjedanja': Udahnuti život ništavilu

Koliko god sve pripovijesti u 'Mjestu presjedanja' prožima osjećaj samoće i izmještenosti, Hořava se u svojoj prozi tvrdoglavo odbija prepustiti i nestati u jednom od tih ponora.

Piše: F. B.

Video
Homepage bk 24.04.2023.

Predstavljanje zbirke 'Krajolik i kralježnica' Bojana Dmitrovića Krištofića

O knjizi su s autorom razgovarale spisateljica Nora Verde i pjesnikinja i kritičarka Lucija Butković.

Preporuke
Homepage cudesa96 19.04.2023.

'Čudesa': Čudesan izlet u prozu

S obzirom na ovaj roman Elene Medel, stječe se dojam kako se pjesnikinje i pjesnici u većini slučajeva odlično snalaze u divljim prostranstvima romana. Kao da iz poezije donose ono najbolje u prozu.

Piše: F. B.

Video
Homepage 339522496 874084567023261 8862934829489654858 n 14.04.2023.

Kritika - od nostalgije do spekulacije: Predavanje Svetlane Slapšak

Donosimo snimku predavanja Svetlane Slapšak naslova 'Čežnja za rodnim selom u planinama i druge zavere protiv sećanja i kritike'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu